...
En "nano-tag” på förpackningen talar om när livsmedlet är otjänligt
Den färgkodade nano-taggen är inte större än ett majskorn.
Nano-taggen skiftar färg från röd/rödorange via orange och gul till grön, där röd betyder färskt och grön otjänlig.

Kinesiska forskare har tagit fram en smart färgkodad “nano tag” som kan appliceras på livsmedelsförpackningar och direkt informera kunden om innehållet är färskt och tjänligt.
Taggen har en geléliknande konsistens och den innehåller bland annat små metalliska nanostavar av guld och silver, vilka reagerar med varandra och gör att taggen kan skifta färg. Beroende på tidsåtgång och andra parametrar är taggen röd, orange, gul eller grön.


Bakom den färgskiftande nano-taggen ligger ett forskarteam vid Peking University i Beijing, under ledning av
doktor Chao Zhang. Enligt forskarna skulle massproducerade nano-taggar bli mycket billiga, uppskattningsvis skulle styckpriset kunna bli så lågt som 0, 002 US dollar!

Nano-taggen är lämplig för färska produkter som mjölk och grönsaker, men kan även användas för känsligs produkter som läkemedel, etc. I storlek är nano-taggen ungefär som ett majskorn och från början har den en röd eller rödorange färg, vilket indikerar att innehållet i förpackningen är färskt och friskt. Över tid och beroende på omgivningens temperatur ändrar taggen färg, till orange och gult, och slutligen grönt, där den gröna färgen indikerar att innehållet i förpackningen inte längre är färskt eller tjänligt som livsmedel.

När forskarteamet i Beijing utvecklade nano-tagen använde man E. coli-bakterier i mjölk som referensmodell, men taggarna kan också användas för en mängd andra livsmedel och drycker.

Den färgkodade taggen kan vara till hjälp för såväl producenter som butiksägare och konsumenten, som direkt genom att studera taggens färg kan avgöra om produkten utsatts för otillbörligt hög temperatur och därför fått försämrad kvalitet eller rent av blivit otjänlig.

Enligt AIPIA (Active & Intelligent Packaging Industry Association) sker färgskiftningen i taggen genom att det metalliska silvret i nanostavarna avsöndras och bildar avlagringar på guldnanostavarna. Detta i sin tur förändrar den kemiska sammansättningen i taggen vilket gör att dess färg ändras. AIPIA skriver att i taggen finns även silverklorid och vitamin C, vilket gör att reaktionen mellan silver- och guldnanostavarna sker kontrollerat och med avsedd hastighet.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2014-03-31

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Etikett/Märkning Etikett/Märkning Förpackningsmaterial Livsmedel Marknad

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK