...
”Schysst”-stämpel på bärförpackningen garanterar korrekt och rättvis plockning
Polaricas VD Pasi Antilla och varumärkeschefen Johanna Dannesund visar upp de ”schysst”-märkta förpackningarna.
Så här ser Polaricas ”Schysst”-märkning ut.

Debatten kring dåliga arbetsförhållanden för utländska bärplockare i de svenska skogarna har ofta varit hård och intensiv, vilket i sin tur gett en bitter eftersmak (!) åt hela bärindustrin.
En av de allra största aktörerna på den svenska bärmarknaden är Haparanda-baserade Polarica AB, som gör allt för att förbättra bärindustrins rykte och garantera att produkterna är plockade och hanterade korrekt och rättvist.
Som ett led i detta arbete har Polarica nu infört en ”schysst”-stämpel på förpackningarna till sina bärprodukter.
”Vår schysst-stämpel talar om för konsumenten att bären är plockade och hanterade enligt svensk standard och svenskt regelverk”, säger Polaricas VD Pasi Antilla.


I ett pressmeddelande skriver Polarica att man följer det svenska regelverket och lagarna via ISO 26000 vilket garanterar att bären är plockade enligt svensk standard och att det finns en extern garanti för alla delar kring plockarna. Det gäller mat, boende, löneutbetalningar, kläder – allt som kan förknippas med plockarnas levnadsvillkor. 

Polarica konstaterar också att det finns en marknad för ”oschyssta” bär och den kommer att finnas kvar så länge kunderna/detaljhandlarna väljer att köpa insådana bär.
”De stora lägren med EU-plockare i våra skogar är ett utslag av priskonkurrensen och är ännu, tyvärr, bara i sin början. Ju större efterfrågan på oschyssta bär – desto fler kommer att söka sig till Sverige för att plocka bär under oordnade former”, säger Pasi Antilla.

Enligt Polarica gäller det att få kunderna att ändra beteende och börja köpa in ”schyssta” bär istället.
”Vi måste skapa en gemensam struktur genom ISO 26000. Det viktigaste ute bland våra kunder är att de börjar fråga varifrån bären kommer och var de är plockade. Hittills är det enbart ICA som följer detta – inte övriga, tyvärr”, konstaterar Pasi Antilla.

Enligt Polarica kan även bärförpackningar med ekologisk stämpel innehålla bär som kan vara plockade under dåliga, oschyssta, förhållanden.
”Innehållet kan vara märkt ´ekologiskt ´men det framgår inte HUR bären är plockade. Våra bär plockas och behandlas alltid under schyssta villkor genom hela produktionskedjan. Det är en stor och helt avgörande skillnad. Och därför väljer vi nu också att märka våra bärpackningar med ordet ´schysst´” , säger Pasi Antilla.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2014-04-01

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Etikett/Märkning Etikett/Märkning Förpackningsmaterial Livsmedel Marknad

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK