...
Fler nyheter från Thinfilm:
Lanserar NFC-baserade sensorer för kontroll av livsmedelsförpackningar

Det händer mycket i och kring norska plastelektronikföretaget Thin Films Electronics ASA (Thinfilm). Häromdagen kunde vi berätta om företagets samarbete med USA-företaget Temptime rörande utveckling av temperaturindikatorer till läkemedelsförpackningar (läs här) och nu kan vi berätta att Thinfilm håller på att utveckla en NFC-baserad (Near Field Communication) tid- och temperatursensor, som kan integreras i förpackningar med livsmedel och andra färskvaror (bilden).
Sensorn gör det möjligt för kunden att med hjälp av en NFC-utrustad smartphone kontrollera att en produkt är tjänlig och inte utsatts för skadliga temperaturer i leveranskedjan.


Utvecklingen av Thinfilms NFC-sensor är en direkt följd av företagets förvärv av Silicon Valley-företaget Kovios teknologi kring tryckta NFC-taggar. Den affären genomfördes i början av året och innebär att Thinfilm i kombination med sin egen tryckteknik för elektroniska plastetiketter kan tillverka NFC-applikationer avsedda för förpackningar i stora volymer och till låga kostnader.

Thinfilm räknar med att deras NFC-baserade ”Temperature Label” ska kunna säljas på marknaden för cirka 50 US cent. De första versionerna av NFC-taggen kommer endast att kunna detektera övre och undre gränsvärden för de temperaturer, som produkten utsatts för, men Thinfilm skriver att taggar med fler och noggrannare funktioner kommer att lanseras längre fram.

Sensoretiketten är en del av en plattform, där även andra typer av sensorer kan användas, beroende på kundens behov, skriver THiofilm. I framtiden räknar man med att kunna utveckla sensorer, som kan placeras på insidan av förpackningar och som kan registrera gaser, fukt, osv.

Thinfilms skriver i ett pressmeddelande att man räknar med att kunna lanserar enkla tryckta sensorer som kan avläsas med NFC-teknik i slutet av det här året.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2014-04-08

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Livsmedel Marknad Övriga Övrigt Övrigt

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK