...
Elektronik på papper fick Marcus Wallenbergpriset

Årets Marcus Wallenbergpris på två miljoner kronor tilldelas professor Magnus Berggren (bilden) vid Linköpings Universitet för hans forskningsinsatser, som underlättat att elektronik kan tryckas på papper och kartong.
Magnus Berggren prisas för sina bidrag till den grundläggande forskningen samt ett flertal tillämpningar av elektronik på papper. Han har bl.a. utvecklat jonbaserade elektrokemiska transistorer, som arbetar vid låga spänningar och är enkla att trycka på även förhållandevis råa ytor som papper och kartong. Bedömare menar att hans arbete öppnar upp för en ny global jättemarknad.


Med tekniken från Magnus Berggrens forskning, och i kombination med små batterier och antenner, som också kan tryckas på papper och kartong, blir det möjligt att koppla upp en stor mängd vardagssaker omkring oss och kommunicera med dem.
Exempelvis kan ett mjölkpaket, som stått framme länge, själv ändra sitt bäst-före-datum och en förpackning i frysdisken kan tala om för kunden att den varit upptinad! Ett müslipaket kan varna för att det innehåller nötter genom att skicka ett meddelande till en mobiltelefon, när konsumenten tar i det och det blir möjligt att med hjälp av ett återvinningsbart snabbtest på en enkel, billig pappersremsa snabbt kolla om din onda hals beror på bakterier. Allt exempel på hur elektronik tryckt på papper kan komma att förenkla människors vardag.

Elektroniken trycks med traditionell teknik som en tunn film av polymer utplattad mellan två elektroder. Den tryckta elektroniken är samtidigt en del av förpackningens layout. När spänning läggs på trycket frigörs elektroner, så att polymeren ges data om produkten som kan läsas av eller sändas till en mottagare. De optiska egenskaperna hos polymeren kan också ändras, så att färgen t.ex. slår om från transparent till svart.

Enkla minnen och sensorer kan i höga hastigheter och stora mängder tryckas billigt. Marknadsbedömare tror att antalet saker, främst varor, som är uppkopplade till Internet inom en tioårsperiod kommer att vara ca 5-10 biljoner jämfört med dagens ca 15 miljarder prylar. Här öppnar Magnus Berggrens arbete för papper och kartong på en ny global jättemarknad.

Med samma grundläggande teknologi har Magnus Berggren också utvecklat organisk bioelektronik - komponenter som möjliggör kommunikation mellan biologiska system (joner) och elektronik (elektroner) – för användning inom medicin och diagnostik. De kan också användas hemma för att avlasta vården, och då de trycks på papper kan de återvinnas efter användningen.

Magnus Berggren är professor i organisk elektronik vid Linköpings universitet och leder en grupp på 35 personer, samtidigt som han upprätthåller ett nära samarbete med forskningsinstitutet Acreo Swedish ICT.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2014-04-09

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Etikett/Märkning Förpackningsmaterial Marknad Övriga Övrigt

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK