...
Perstorp och Gaia lanserar bionedbrytbar kompostpåse

Kemikoncernen Perstorp har inlett ett samarbete med Helsingborgsbaserade förpackningsföretaget Gaia Holding för att utveckla nya och konkurrenskraftiga lösningar inom komposterbara biomaterial – först ut är en bionedbrytbar kompostpåse tillverkad av biopolymeren polykaprolakton CapaTM från Perstorp (bilden).

”I Norden är medvetenheten hög kring avfallsskötsel och sopsortering, samtidigt som konsumenterna efterfrågar bättre lösningar för hantering av organiskt avfall, vilket ofta förknippas med dålig lukt, läckande påsar och svår hantering. Med den här lösningen löser man dessa problem och vi hoppas att kompostpåsen ska introduceras i de svenska hushållen till att börja med”, säger Åke Rosén från Gaia Holding.

Perstorps CapaTM är bionedbrytbar och kompatibel med många olika material och tillsammans med Gaia Holdings erfarenhet inom plastformuleringar har företagen hittat nya och konkurrenskraftiga lösningar inom komposterbara biomaterial, vilka kan tillämpas inom ett flertal applikationsområden.
Den bionedbrytbara kompostpåsen är den första produkten, som samarbetet har resulterat i och den utvärderas nu med lovande resultat dels inom biogasproduktion men även rent hanteringsmässigt i organiska avfallsstationer.

”Hållbar utveckling och miljövänliga lösningar är viktiga drivkrafter för båda företagen. Perstorp har under det senaste året lanserat ett antal nya produkter för att möta en ökande efterfrågan av miljövänliga alternativ inom plastmaterial. Nästa steg är att inom kort introducera förnyelsebar råvara i våra komposterbara termoplaster”, säger Håkan Björnberg, utvecklingschef, Perstorp.

Gaia Holding arbetar med att kundanpassa polymera material inom plastbranschen med en strävan att endast använda förnyelsebara samt nedbrytbara råvaror. Fokus ligger på att utveckla och producera bionedbrytbara polymerer. Typiska användningsområden är avfallspåsar, shoppingbags, omslagsfilm, krympfilm, film för varmforming, och formsprutning.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2014-04-16

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaterial Livsmedel Marknad Plast

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK