...
Glöm champagne och ostron...
Nu är det plast och ostron som gäller!
Pär Wik på Ekmans visar upp ”ostronkassen”, som nu introduceras av affärskedjan Åhléns.

Ett ostron kan väl nästan sägas vara en variant på naturens förpackning (och ibland lika svåröppnat som en blisterförpackning). Nu kommer ostronet i en ny roll: som en del av en förpackning!
Ekmans Jönköping AB har precis startat leveranser av plastkassar till Åhléns, där en del av plasten ersatts med finkrossade ostronskal!
Så, glöm champagne och ostron, nu är det plast och ostron som gäller…


Att minska förbrukningen av polymera material baserade på icke-förnyelsebara råvaror, är naturligtvis viktigt i ett hållbart samhälle och ett sätt är att fylla dem med mineraler. Ekmans har hittat en ny väg via ett samarbete med svensk-kanadensiska ESP Solutions. Det handlar om att fylla plastmaterialet med finmalda ostronskal. Kontakten mellan Ekmans och ESP knöts på förra Scanpack.

Ekmans kallar den här kvaliteten för Trio Biomarine. Ostronen är så kallade matostron, som tas tidigt och är något mindre i storlek. De odlas i Taiwan.

Ostronskalen tvättas och rengörs och därefter sker krossning och rengöring vid hög temperatur (över 400 grader) vilket gör att proteiner och rester av köttet försvinner. Ett granulat tillverkas i direkt anslutning till rengöringen och hela processen sker i ett slutet system.

”Vi tillför 25 procent av ostronmaterialet i ny LDPE-råvara. Denna kvalitet fungerar sedan som en vanlig LD-polyeten men blir något lite bulkigare. Materialegenskaperna förändras inte och med detta får vi ett material som innehåller förnyelsebar råvara, men med marginell prisdifferens” berättar Pär Wik på Ekmans.

Handeln har visat ett stort intresse för de ekologiska påsarna. Först ut är Åhléns, som just nu lanserar sin nya ”ostronkasse”.BO WALLTEG/JERRY PETTERSSON
bo@packnews.com

Publicerad: 2014-04-22

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaterial Förpackningsmaterial Marknad Plast

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK