...
Patenterad kanadensisk metod:
Soppåsar av 100 % återvunnen plast
Enkel skiss som visar principen med Macros tvåskiktsprocess.

Kanadensiska företaget Macro Engineering & Technology Inc. har utvecklat en ny, patenterad teknik, som gör det möjligt att tillverka sop- och avfallspåsar med betydligt större andelar återvunnen plast än tidigare. Enligt företaget kan man i vissa fall tillverka påsar, som till 100 procent består av återvunnen avfallsplast.
Vid användning av återvunnen plast i avfallspåsar bäddas vanligen filmen med den återvunna plasten in mellan två tunna lager av jungfrulig eller nästintill jungfrulig plastfilm, medan Macros process i stället innebär att man förenar två plastfilmer, tillverkade av avfallsplast, omedelbart efter extrusionen. Detta sägs ge en starkare film, med färre svaga punkter.


Enligt Macro innebär den konventionella processen med ett återvunnet lager inbäddat mellan tunna filmlager av jungfrulig plastfilm ofta att defekter i kärnskiktet, som hål, urgröpningar, stela plastpartiklar, etc., ”äter” sig igenom ytterlagren och ger en produkt med svagheter och risk för bristningar.
Med Macros process sägs denna försvagning elimineras eftersom eventuella svaga punkter i ett filmlager elimineras av homogeniteten i det andra filmlagret.

Macro skriver i en pressrelease att man testat sin nya teknik med olika blandningar av återvunnet plastmaterial och jungfrulig plast. Man har också använt metoden med strukturer som bestått av upp till 100 procent återvunnen plast
Testerna visade att riv- och draghållfasthet genomgående var 25 procent bättre än enskiktspåsar och att tekniken gör det möjligt att använda återvunnet plastmaterial i koncentrationer från 0,5 procent ända upp till 100 procent. Processen lämpar sig bäst för industriella tillämpningar, där man använder ett tjockare plastmaterial, exempelvis kraftiga sop- och avfallspåsar.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2014-04-24

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaterial Industri Marknad Plast Plast

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK