...
Samarbete med kartongförädlare skapar kundanpassade förpackningar i Durapulp
Barnstolen Parupu var den första kommersiella produkt som tillverkades i biokompositmaterialet Durapulp från Södra Cell. Foto: Ola Åkeborn.

Skogs- och pappersbolaget Södra har inlett ett samarbete med privatägda kartongtillverkaren Swt Paper i Varberg för att installera en maskin för produktion av våtformade demonstratorer av Södras uppmärksammade biokompositmaterial Durapulp.
Södra skriver i ett pressmeddelande att syftet är att kundanpassa materialet och visa på Durapulps möjligheter. Pilotmaskinen gör det möjligt att skapa förpackningar och kartonger direkt anpassade efter kundens önskemål.


”Detta är ett viktigt steg för att knyta ihop värdekedjan och bana väg för framtida affärer. Pilotmaskinen innebär att man använder en etablerad produktionsteknik som anpassas för Durapulps egenskaper vilket i sin tur ger produkten unika kvaliteter”, säger Anna Altner, projektledare Durapulp.

Swt Paper är en kartong- och pappersförädlare, som specialiserat sig på skräddarsydda kartongkvaliteter. Företaget förädlar 17.000 ton papper och kartong om året och har en erkänd erfarenhet av att utveckla nya affärer med fokus på kundens behov. Genom samarbetet att kombinera Södras kunskap och kompetens inom Durapulp med Swt Papers entreprenörskraft hoppas Södra uppnå en effektivare framdrift.

”Vi kombinerar det bästa av två världar. Dessutom ligger vi geografiskt nära varandra, vilket har samordningsvinster”, säger Anna Altner.

Durapulp är ett biokompositmaterial som består av speciellt utvald massa från Södra Cell och en förnybar biopolymer. Dessa två komponenter ger vid vidare bearbetning speciella egenskaper som exempelvis fukttålighet, styrka och hårdhet. Durapulp visades för första gången på möbelmässan i Milano 2009 genom barnstolen Parupu som designföretaget Claesson Koivisto Rune designade.

För några år sedan valdes Durapulp till ”Årets mest innovativa produkt” när Pulp & Paper International Awards delades ut i samband med European Paper Week (läs här)


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2014-04-28

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaterial Köp/Försäljning/Samgående Övrigt

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK