...
Nu går Tetra Pak ”all in” i Brasilien: Bioplast i alla kartongförpackningar
Först med Tetra Paks vätskekartongförpackningar med bioplastskikt var Coca-Cola Brazils juicer under varumärket Del Valle.
Den biobaserade LDPE-plasten används dels på vätskekartongens utsida (skiktet till höger) dels som ett av flera barriärskikt på kartongens insida.

Tetra Pak meddelar att man nu använder biobaserad lågdensitetspolyeten i plastskikten i samtliga vätskekartongförpackningar, som man producerar i Brasilien.
Bioplasten är tillverkad av råvara från sockerrör och den bidrar till att ytterligare öka mängden material från förnyelsebara källor i Tetra Paks förpackningar. Enligt företaget består nu exempelvis en enliters standard Tetra Brik Aspetic-förpackning till 82 procent av förnybart material.


Den första kund på den brasilianska marknaden, som började använda Tetra Pak-förpackningar med bioplastbarriär, var Coca-Cola Brazil, som i februari började använda konceptet för sina juicedrycker under varumärket Del Valle.

Coca-Cola-förpackningen fick tjäna som ett pilotprojekt och det blev så lyckat att Tetra Pak nu använder bioplastkonceptet till samtliga sina 150 kunder i regionen, vilket innebär mer än 13 miljarder förpackningar om året.

”Vi är speciellt stolta över att vara först på området att använda biobaserad LDPE i vätskekartongförpackningar. Vi är övertygade om att bästa sättet att möta den globala utmaningen i en växande brist på fossilbaserade råvaror är att ytterligare öka användningen av förnybara resurser. Vår ambition är att producera förpackningar, som till 100 procent består av förnybara material och lanseringen i Brasilien är ett steg i rätt riktning”, säger Tetra Paks marknads- och produktchef Charles Brand.

Bioplasten i Tetra Paks vätskekartongförpackningar tillverkas av brasilianska bioplastjätten Braskem. Plasten har samma egenskaper som traditionell LDPE-plast tillverkad av fossila bränslen. Kunder, som använder det nya förpackningsmaterialet, behöver inte göra några förändringar i maskiner eller linjer, utan materialet kan användas på samma sätt som det tidigare kartongmaterialet.

Tetra Pak säger att man i initialskedet har prioriterat den växande brasilianska marknaden, men att man avser att introducera bioplastförpackningarna även på andra markander i framtiden.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2014-05-05

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaterial Livsmedel Marknad Plast

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK