...
Stora Enso investerar en miljard kronor på konvertering från finpapper till wellråvara

Stora Enso satsar cirka en miljard kronor (110 miljoner euro) på att konvertera pappersmaskinen (bilden) vid finska Varkaus Bruk från finpappersproduktion till tillverkning av nyfiberbaserad lättviktig wellråvara.
Investeringsbeslutet är resultatet av en studie kring ändrad produktionsinriktning vid bruket, som Stora Enso inledde för knappt ett år sedan (läs här).
”Att utnyttja existerande tillgångar inom Stora Enso och att konvertera dem till nya produktlinjer ingår som en del i Stora Ensos förvandling mot ett värdeskapande företag för förnybara material med fokus på tillväxtmarknader”, säger Stora Ensos avgående VD och koncernchef Jouko Karvinen.


Förnybara fiberbaserade förpackningar har god tillväxtpotential i både Europa och globalt, och Stora Enso ser en möjlighet att använda sig av den här tillväxten genom att investera i konkurrenskraftig kraftlinerkapacitet vid Varkaus Bruk. Genom att konvertera maskinen drar Stora Enso fördel av en kombination av två marknadskrafter: en minskande global marknad för papper och en växande global marknad för förnybar kartong.

”Varkaus är ett idealiskt bruk för den här typen av ombyggnation. Här finns ett integrerat massabruk, ett kraftverk och en passande pappersmaskin. Bruket har även ett bra läge ur råvaruförsörjningssynpunkt, och en infrastruktur och kompetens som behövs för att projektet ska kunna genomföras framgångsrikt”, säger Jouko Karvinen.

Konverteringen vid Varkaus Bruk innebär att affärsområdet Printing and Readings minskar sin årliga omsättning med 140 miljoner euro från och med år 2016, medan affärsområdet Renewable Packagings omsättning ökar med 280 miljoner euro från det att den ombyggda maskinen körs med full kapacitet.

Stora Enso skrivet att enligt beräkningar kan man genomföra konverteringsarbetet i huvudsak under hösten 2015. Driftstarten för wellpappmaskinen är planerad till fjärde kvartalet 2015. Den nuvarande maskinen, som producerar 280 000 ton obestruket finpapper per år, är planerad att upphöra med sin produktion i slutet av augusti 2015.
Efter konverteringen till linermaskinen kommer Varkaus Bruks kapacitet att vara cirka 390.000 ton kraftliner och 310.000 ton brun oblekt sulfatmassa per år. Huvuddelen av den producerade kartongen är planerad att säljas externt.

Efter att produktionen av kontorspapperskvaliteter upphört i Varkaus i augusti 2015, kommer Stora Enso i fortsättningen att betjäna sina kontorspapperskunder från de två övriga enheterna för obestruket finpapper, Veitsiluoto Bruk i Finland och Nymölla Bruk i Sverige.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2014-05-07

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaterial Marknad Well

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK