...
”Snabba puckar” i pappersvärlden...
Stora Enso säljer bruket i tyska Uetersen

Det är ”snabba puckar” som gäller – inte bara i den pågående VM-turneringen i ishockey, utan tydligen även i pappersvärlden!
I går kunde vi meddela att Stora Enso lanserar ett nytt kraftpapper, som tillverkas vid bruket Uetersen (bilden) i Tyskland (läs här) – och nu nås vi av meddelandet att Stora Enso ska sälja samma bruk till österrikiska papperstillverkaren Brigl & Bergmeister..!


Stora Enso skriver i ett pressmeddelande att försäljningen är i linje med bolagets strategi att satsa på värdeskapande förnybara material med fokus på tillväxtmarknader.

Den kontanta ersättningen för avyttring av aktier uppges bli 10 miljoner euro (ca 90 miljoner kronor) och affären kommer att redovisas som en förlust på cirka 30 miljoner euro, vilka påverkar Stora Ensos koncernresultat för årets andra kvartal.

Affären, som förväntas bli genomförd innan mitten av juli i år, kommer att stärka Stora Ensos operativa rörelseresultat och kassaflöde från och med tredje kvartalet 2014. Baserat på 2013 års siffror väntas försäljningen av Uetersen Bruk minska Stora Ensos årliga omsättning med 155 miljoner euro. Den kommer också att minska Stora Ensos rörelsekapitalet med 10 miljoner euro och den årliga pappersproduktionskapaciteten med cirka 240.000 ton.

Vid Uetersen Bruk, som sysselsätter cirka 400 personer, tillverkas special- och belagda papperskvaliteter.
Stora Enso skriver att man kommer att fortsätta att tillverka specialpapper och belagda papperskvaliteter vid de finska pappersbruken Imatra respektive Oulu. Huruvida produktionen av det nyligen lanserade kraftpappret LennoKraft ska flyttas till något av de finska bruken, eller om den ska bli kvar i Uetersen och därmed övertas av
nya ägarna Brigl & Bergmeister framgår inte av Stora Ensos pressmeddelande.

Företaget Brigl & Bergmeister tillverkar specialpapper för dryckes- och livsmedelsindustrin. Företaget har sedan tidigare pappersbruk i Niklasdorf, Österrike och i Vevce, Slovenien. Årskapaciteten, innan förvärvet av Uetersen Bruk, är 198.000 ton.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2014-05-13

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaterial Köp/Försäljning/Samgående Övrigt

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK