...
Arla allt närmre fusion med Walhorn

Bondeägda Arlas högsta beslutande organ, representantskapet, röstade i går ja till att fusionera med belgiska EGM Walhorn. Nu väntar Arla på omröstningen i Walhorn, som äger rum i dag onsdag.
Det var i slutet av mars i år, som styrelserna i de båda bondeägda mejeriföreningarna Eupener Genossenschaftsmolkerei Walhorn (EGM Walhorn) och Arla Foods skickade ut ett förslag till sina sammanlagt drygt 20.000 ägare att man vill fusionera.
”Den föreslagna fusionen ger oss möjlighet att fullfölja våra tillväxtplaner i Europa”, säger Åke Hantoft, mjölkbonde och styrelseordförande i Arla.


Arla är världens sjätte största mejeriföretag och har en ambitiös tillväxtplan både i och utanför EU.
”EGM Walhorns mejeri ligger mellan Arlas anläggningar i Pronsfeld i Tyskland och Nijkerk i Nederländerna. En fusion skulle öka vår samlade mjölkmängd i Europa, vilket blir ännu ett viktigt steg i riktningen att uppfylla våra strategiska tillväxtambitioner”, säger Åke Hantoft.

De första och avgörande stegen mot förverkligandet av en fusion mellan Arla och Walhorn är att de båda kooperativens högsta beslutande organ – representantskapen – godkänner fusionsplanerna med en majoritet på minst 75 procent.

När Arlas representantskap i går röstade om fusionsförslaget så blev det ett överväldigande ”ja” till fusionsplanerna. 94 procent av ledamöterna (174 st.) röstade för fusionen och endast 6 procent (11 st.) var emot den.

I dag röstar alltså Walhorns representantskap om fusionsplanerna och även där krävs att en majoritet på minst 75 procent är positiv till sammanslagningen.

”För våra ägare ger fusionen tydliga fördelar. Den säkrar vår framtida tillväxt och en bättre lönsamhet. I Arla får vi en stark partner, som kan stärka vårt kooperativ och erbjuda mjölkbönderna en säker grund för framtida utveckling”, säger styrelseordföranden i EGM Walhorn, Mathieu Dobbelstein.

Om det blir ett ja till fusionen, förväntas den träda i kraft i slutet av 2014. Fusionen ska godkännas av berörda konkurrensmyndigheter.

Fakta om Walhorn
Kooperativet Eupener Genossenschaftsmolkerei Walhorn (EGM Walhorn) grundades 1933 och har sitt huvudkontor i Walhorn nära Eupen i Belgien. 
EGM Walhorn ägs av cirka 800 mjölkbönder från Belgien, Tyskland och Nederländerna. EGM Walhorn väger varje år in cirka 550 miljoner kilo mjölk och hade 2013 en omsättning på 239 miljoner euro (motsvarande 2067 miljoner kronor). 
Mjölken förädlas och säljs av Walhorn AG, som är ett joint venture med franska Lactalis Group (som äger 51 procent, EGM Walhorn äger 49 procent). Walhorn AG har ett mejeri nära den belgiska staden Walhorn. 
Walhorn AG producerar framförallt pulver, UHT-grädde och UHT-mjölk. 
Mejeriet Walhorn AG har 130 anställda, kooperativet EGM Walhorn har 27 anställda.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2014-05-14

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Köp/Försäljning/Samgående Övriga Övrigt

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK