Första förpackningsteknikerna utexaminerade i Eslöv
Ny och fräsch, och inte minst utbildad, arbetskraft som står till branschens förfogande.

Torsdagen den 15 maj lämnade de första avgångsstudenterna Yh-utbildningen Förpackningsteknik i Eslöv. Denna utbildning som startades för två år sedan av Kay Thrygg (PPD) och Thomas Sandberg (Media Blenders), är den enda i sitt slag i Sverige.

På Hotell Sten Stensson Sten, minglades det under en stund, där studenterna fick möjlighet att visa upp sina examensarbeten och presentera sig själva via workshop-stationer.

Deltagare på examen, förutom studenterna var föräldrar, vänner, företagsrepresentanter från LIA-platser, medlemmar i utbildningens ledningsgrupp samt Bo Wallteg från Packbridge. Packbridge har, förutom att varit med och hjälpt till för att få utbildningen på plats för drygt två år sedan, gett studenterna möjlighet att delta på olika högaktuella seminarier och föreläsningar för att kunna vara ”up-to-date” med branschen och utvecklingen.

Varje avgående student avtackades och tilldelades ett diplom med titeln ”Kvalificerad Yrkeshögskoleexamen i Förpackningsteknik”. Dessutom delades som bonus också ut ett stipendium från PPD/MediaBlenders till ”Most curious and ambitious student of the year”. I år var det studenten Clas Olson som fick sig detta tilldelat.
Efter utdelning av diplom och stipendium avslutades det hela med gemensam lunch på hotellet.

Denna 2-åriga utbildning, och som innehåller allt inom förpackningsteknik, från ”ax till limpa” har gett studenterna såväl teori som praktik. En tredjedel av tiden har de varit på LIA (Lärande I Arbete), på förpackningsrelaterade företag, och fått möjlighet att omsätta den förpackningstekniska teori de lärt sig direkt i arbetslivet. Företag som Orkla (tidigare Procordia), Flextrus, ÅR Carton, Österlenkryddor, Ångpanneföreningen, Caldic och Smurfit Kappa, är några exempel på de företag som ställt upp med praktikplatser.

Totalt var det 20 elever som utexaminerades. Flera av dem har redan hittat fasta jobb, många andra har fått besked om provanställning/sommarjobb osv.

"Den här utbildningen har fungerat över förväntan", säger Kay Thrygg. "Thomas och jag har lång erfarenhet av den här typen av utbildning och den erfarenheten har vi kunnat använda för att se till att allt fungerat".

"Det enda jag skulle vilja peka på, och be om, är att fler företag ställer upp med LIA-platser. Det har varit lite tufft att hitta platser till alla, en del företag är rädda för att de inte ska kunna erbjuda eleverna något meningsfullt arbete, det vill säga att de inte har en verksamhet som matchar utbildningen, men eftersom det är en så bred utbildning är det egentligen inget problem. Det har de som trots allt sagt ja, insett".

"Nu är det gäng pionjärer som gått ut och det är spännande. De lämnar en utbildning som inte bara är den enda i sitt slag i Sverige, förmodligen är den den enda i Skandinavien".

Fram till år 2017 kommer Förpackningsteknikerutbildningen att pågå i Eslöv. Det är så långt man har fått OK av YH-myndigheten. Om 6 månader ska resultatet av de här elevernas arbete följas upp. YH-myndigheten kräver en resultatrapport och denna ligger naturligtvis som en viktig grund för möjligheterna för nya elever att gå utbildningen. Eftersom branschen efterlyster utbildad arbetskraft är det med andra ord viktigt att se till att anställa så många som möjligt av de som kommer ut på marknaden.Bo Wallteg

Editor-in-chief & Publisher
BO WALLTEG
bo@packnews.com

Publicerad: 2014-05-16

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK