...
Sett på interpack 2014:
Transparent konservburk av plast utmanar en konservativ bransch
I den glasklara burken syns innehållet mycket tydligt.
En flexibel botten gör att plastburken klarar tryckförändringar under konserveringsprocessen.

En produkt, som det talades mycket om i sorlet på interpack, var den transparenta konservburken från det amerikanska företaget Kortec (bilden).
Burken är tillverkad av ett trelagers plastlaminat med PP/EVOH/PP och har en speciell botten, som flexar för att ta upp trycket som uppstår vid konserveringsprocessen.
Burken visades för första gången på interpack.


Tanken är att det här ska vara något av en drop-in lösning för de som i dag använder konservburkar av metall. KlearCan, som den heter, kräver i princip ingen modifiering av existerande fyllnings-, förseglings- eller etikettutrustningar hos varumärkesägaren. Burken har kontaktklarhet, vilket innebär att innehållet syns knivskarpt. Den klarar temperaturer upp till 131 grader Celsius och fungerar därmed utan problem i konserveringsprocessen. Hållbarheten för innehållet ligger mellan två och fem år, beroende på hur tjockt man gör EVOH-skiktet.

Burken visades som sagt för första gången på interpack och Kortec menar att den ligger helt rätt i tiden. Dels ökar antalet plastförpackningar i livsmedelsindustrin generellt, dels har metallburkindustrin gått igenom en del problem, till exempel med Bisfenol A-debatten. Många varumärkesägare vill ha ett alternativ.

I nästa utgåva av tidningen nord emballage kan du läsa mer om den här lösningen och även ta del av en filmad intervju med Kortecs CEO, Paul Swenson.


Bo Wallteg

Editor-in-chief & Publisher
BO WALLTEG
bo@packnews.com

Publicerad: 2014-05-21

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaterial Livsmedel Marknad Plast Plast

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK