...
Tryckt elektronik från svenska Acreo används för att mäta solens UV-strålar

Svenska forsknings- och utvecklingsbolaget Acreo Swedish ICT, specialister på bland annat tryckt elektronik, har utvecklat en ny typ av mätare för ultraviolett strålning (bilden), som nu är redo för marknaden.
UV-mätaren, som kan användas såväl vid rening av dricksvatten med hjälp av UV-ljus, som för att mäta solens ultravioletta strålar, bygger på en ny typ av bläck, som kan detektera och mäta mängden UV-ljus direkt på en tryckt sensorplattform, som Acreo tidigare tagit fram i samarbete med Linköpings universitet.


Acreo skriver i ett pressmeddelande att man nu har en fullt fungerande prototyp, som kommer att presenteras för en bredare publik vid två aktuella evenemang; dels Lope-C i Munchen den 27-28 maj, dels Biosensors i Melbourne 27 till 30 maj.

Med Acreos nya UV-mätare kan människor som inte tål sol, eller som vistas mycket i sol, själva hålla koll på sin dagliga UV-dos. För mycket ultraviolett strålning från solen är som bekant den främsta orsaken till hudcancer och bara i USA får mer än en miljon människor diagnosen varje år. Att exponeras för mycket UV-ljus kan även utveckla ögonsjukdomen grå starr och påverka immunförsvaret negativt.
Med Acreos UV-mätare – kanske i form av ett plåster på handen, ett armband eller som en smart etikett i en solhatt el. dyl. – kan den dagliga UV-strålningen mätas och för mycket UV-ljus undvikas.

UV-mätaren kan också användas vid rening av dricksvatten med hjälp av UV-ljus. I många utvecklingsländer är tillgången på vatten knapp och det vatten som finns är ofta förorenat. Då är rening av vatten från bakterier med hjälp av UV-ljus från solen en miljövänlig och billig teknik. Produkter som nyttjar UV-tekniker för vattenrening finns redan på marknaden men tidsaspekten – hur länge vattenreningssystemet ska ligga i solen – är en pedagogisk utmaning. Men den nya UV-mätaren kan man se exakt när rätt UV-dos är uppnådd.

 ”Nu söker vi affärspartners och har redan inlett en dialog med ett företag som utvecklar en vattenreningsprodukt. Men vi hoppas också att komma i kontakt med andra företag inom Life Science och Medtech”, säger Göran Gustafsson, Acreo Swedish ICT.

För att skapa den generiska sensorplattform, som man utvecklat tillsammans med Linköpings universitet, använder Acreo elektriskt ledande material ("sensorbläck") för att kunna skriva ut batteri, sensor och displayer som integreras med ett kiselchip . Beroende på vad plattformen ska mäta/detektera – t ex glukos, bakterier eller UV-ljus – används olika typer av "sensorbläck" .

I den nya UV-mätaren använder man alltså ett nytt bläck, som direkt kan detektera och mäta mängden UV-ljus. Bläcket finns i en tryck del på plattformen och den ultravioletta strålningen fångas upp och avläses direkt på displayen, som anger den totala dosen av UV-ljus. Inom vissa tillämpningar skulle mätaren också skulle kunna kombineras med ett larmsystem.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2014-05-27

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaterial Marknad Övriga Övrigt Övrigt

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK