...
Forskningsinstitut lanserar ”road map”:
Så ska biobaserad kolfiber från skogsråvara bli kostnadseffektiva produkter inom 10 år
Prekursorfibrer av lignin för tillverkning av kolfiber framtagen vid Innventias kolfiberlaboratorium som invigdes 2013. (Foto: Johan Olsson/Innventia)

Forskningsinstituten Innventia och Swerea SICOMP lanserar nu en gemensam "road-map" för att visa hur det kan bli fullt möjligt att redan om tio år ha utvecklat en ny svensk produkt baserad på kolfiber från skogsråvaran lignin.
Lanseringen skedde i samband med SICOMP Conference 2014 i Piteå 2-3 juni och målet är att senast 2025 ska man ha utvecklat och skapat marknad för ligninbaserad kolfiber för användning framförallt i avancerade kompositmaterial.


Kolfiber är lätta och starka och har många användningsområden. Det som idag huvudsakligen begränsar efterfrågan är den höga kostnaden, varför kolfiber idag främst används i produkter, där prestanda är viktigare än pris. Genom att introducera kostnadseffektiv ligninbaserad kolfiber skulle marknaden för kolfiber kunna bli betydligt större.

I målbilden för den”road map”, som nu lanserats, ingår även att utveckla Svensk FoU, forskningsinfrastruktur och produktionskompetens i hela värdekedjan från skogsråvara till högförädlad kolfiber i avancerade material som bidrar till etablering av industriell kolfiberproduktion i Sverige.

”Innventia och Swerea SICOMP har ett nära strategisk samarbete och planerar tillsammans med representanter från industrin för en gemensam demoanläggning för ligninbaserade kolfiberkompositer med en årskapacitet på ca 50 ton per år”, säger Peter Axegård, Innventia.

”Med gemensam utveckling av kompetens och experimentella resurser på ett effektivt sätt får vi en unik och stark FoU-miljö från skog till ligninbaserade kolfiberprodukter”, kommenterar Hans Hansson, Swerea SICOMP.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2014-06-05

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaterial Marknad Övriga Övrigt Övrigt

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK