...
Världens första plana EPS-låda?
ICEE Containers marknadschef Voula Skinner intervjuas av Des King i samband med interpack i Düsseldorf.
ICEE:s EPS-låda är vikbar genom en inbyggd ”gångjärnskonstruktion”, som gör att man kan resa och plana ut lådan i princip hur många gånger som helst.

Det australiensiska företaget ICEE Containers har utvecklat vad man säger är världens första plana låda tillverkad i EPS (expanderad polystyren).
Företaget lanserade sin innovation i samband med interpack i Düsseldorf i maj, där man valt att ställa ut i den speciella Save Food-paviljongen eftersom man menar att det välisolerande EPS-materialet är speciellt lämpligt för förvaring av livsmedel, som ska hållas varma eller kalla.


Problemet med EPS-lådor har alltid varit att de tar stor plats, när de är tomma, eftersom de inte är kollaps- eller resningsbara på samma sätt som en kartong- eller wellpapplåda. En tom EPS-låda, som ska levereras till en förpackningsanvändare tar mycket volym i anspråk, vilket förstås är transportekonomiskt förkastligt.

ICEE:s koncept bygger i stället på en EPS-låda, som är vikbar genom en inbyggd ”gångjärnskonstruktion”, en laminering vid bigningarna, som gör att man kan resa och plana ut lådorna i princip hur många gånger som helst. Vill man dessutom ha ett inre laminat i hela lådan för att göra den lättare att rengöra och återanvända appliceras det samtidigt som gångjärnslaminatet.

ICEE hävdar alltså att deras lösning är världens första plana EPS-låda och vi är benägna att ge dem rätt. Redaktionen för packnyheter och nord emballage har i vilket fall inte sett en lösning som denna tidigare .

------------------------------
N.B.: EPS eller ”expanderad polystyren” är alltså den korrekta benämningen på det ”uppblåsta” luftfyllda plastmaterialet – men för den breda svenska allmänheten är det mest känt som ”frigolit” (vilket egentligen är ett varumärke). Samma sak gäller i Danmark där EPS vanligen kallas ”flamingo” – även det ett varumärke.
Men på interpack lanserade tyska organisationen IK Industrievereinigung Kunststoffverpackungen tillsammans med European Manufacturers of EPS Power Parts ett helt nytt namn för materialet. De båda organisationerna menar att eftersom EPS till 98 procent består av luft, så borde detta faktum också poängteras i namnet. Därför ”invigde” man på mässan det nya namnet ”Airpop”, som ska stå för ”konstruerad luft” (engineered air).
Huruvida ”Airpop” ska slå ut ”EPS” och de andra beteckningarna återstår att se. Det blir dock troligen inte lätt: EPS har funnits i mer än 60 år – det uppfanns 1952 av Fritz Statsny – ochy är ett väl inarbetat begrepp…


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2014-06-10

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaterial Marknad Plast Plast Transport

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK