...
Ny teknik ger cellulosamaterial som är mjukt som bomull och starkare än stål
Cellulosafibriller kan vävas samman till trådar och bilda ett material som är starkare än stål och lika mjukt som bomull…

I veckan offentliggjordes framgångsrika resultat av ett processtekniskt samarbete mellan Innventia och KTH, som lett fram till ett träbaserat material, som är starkare än stål och som dessutom kan ersätta bomull!
Tekniken går ut på att sätta samman fibriller från cellulosa till mycket starka trådar.
Till grund för dessa resultat ligger ett tvärvetenskapligt samarbete med Innventia som en av aktörerna inom Wallenberg Wood Science Center på KTH och Chalmers. De cellulosafibriller, som använts i forskningen, har producerats av Innventia och den nya tekniken att spinna trådar är patentsökt av Innventia.


Den nya metoden handlar om att kontrollerat orientera fibrillerna längs med trådens riktning under produktionsprocessen. På så sätt får man en extremt stark tråd, vilket visats i tester vid forskningscentret DESY i Hamburg. Strukturen gör materialet starkare än både stål och aluminium. Processen kan även anpassas till att tillverka trådar, som har potentialen att ersätta bomull.

Resultaten är så lysande att de rapporteras i den högt ansedda vetenskapliga tidskriften Nature Communications.

”Detta är ett ypperligt exempel på framgångsrika samarbeten mellan institut och akademi. Och det gäller inte bara samarbete avseende laboratorier och pilotanläggningar. Innventia har sedan starten haft ett flertal personer verksamma inom Wallenberg Wood Science Center. Daniel Söderberg, som är en av forskarna bakom den nu publicerade artikeln, var vid tiden för arbetet anställd vid Innventia och samtidigt adjungerad professor vid KTH”, berättar Torgny Persson, chef för affärsområde Material Processes hos Innventia.

Innventia kommer att arbeta vidare med trådspinningsteknik i det kommande forskningsprogrammet ”Innventia Research Programme 2015-2017”, inom områden som nanocellulosaprocesser och ligninfiber.

”I forskningsprogrammen arbetar vi tillsammans med industrin för att skala upp och implementera forskningsresultat. En viktig del i detta är givetvis våra demonstrations- och pilotanläggningar”, säger Torgny Persson.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2014-06-11

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaterial Marknad Övriga Övrigt Övrigt

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK