...
Systembolaget vill ha lättare flaskor Inför straffavgift på tunga vinbuteljer
75 centiliters vinflaskor , som väger mer än 420 gram,  beläggs med en straffavgift av Systembolaget.

En tredjedel av Systembolagets klimatpåverkan kommer från förpackningar - främst från glasflaskor. En omställning till lättare flaskor skulle innebära en betydande minskning av klimatpåverkan. För att öka andelen lätta glasflaskor kommer Systembolaget att påföra leverantörerna en avgift på tunga vinflaskor.
”Att gå över till lättviktsflaskor är ett effektivt sätt att minska klimatpåverkan. En minskad vikt på flaskan ger en nästan proportionell minskning av klimatpåverkan”, säger Therese Elmgren, pressansvarig på Systembolaget.


För 75 cl vinflaskor tas en avgift ut av leverantören för den del av flaskans vikt, som överskrider 420 gram. Detta gäller allt stilla vin i sortimentet.
Avgiften gäller för årgångsbetecknat vin skördat 2016 eller senare. För icke-årgångsbetecknat vin gäller kravet för det vin, som levereras till Systembolaget från och med 1 januari 2017.

Systembolagets mål är att samtliga glasflaskor i sortimentet på sikt ska omfattas, dvs. även flaskor för öl, cider och andra drycker. De pengar, som Systembolaget eventuellt får in från avgiften, kommer att investeras i hållbarhetsprojekt med inriktning på klimatfrågor.

Om alla flaskor med stilla vin som såldes på Systembolaget – baserat på försäljningen 2013 – hade varit av lättviktsglas, så skulle man ha tjänat in 7.600 ton koldioxidekvivalenter. Det motsvarar drygt 20.000 enkla flygresor mellan Stockholm och London.

I Kanada införde monopolet LCBO nyligen en liknande avgift med bra resultat – där är nu 90 procent av alla vinflaskor av lättviktsglas (under 420 gram). För en 500 gramsflaska är avgiften 0:40 svenska kronor, en 600 grams flaska 0:90 kr och en 800 grams flaska 1:90 kr.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2014-06-11

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaterial Glas Glas Livsmedel Marknad

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK