...
Rekord i panter på alla håll och kanter...
Catrin Sörensson är ordförande i Camping Öland och gläds åt samarbetet med Pantamera.

Antalet pantade burkar och PET-flaskor ökar i Sverige och i fjol återvann vi 1,68 miljarder sådana förpackningar, vilket är rekord
”Det är ett helt fantastiskt resultat! Vi återvann nästan 100 miljoner fler förpackningar än vi gjorde under 2012, säger Katarina Lundell, kommunikationschef på Returpack.
Samtidigt noterar Returpack ett annat rekord: återvinningen av burkar och PET-flaskor på svenska campingplatser var den högsta hittills under sommaren 2013. På de campingplatser, som samarbetar med Pantamera, samlades det in över en miljon burkar och PET-flaskor!


När det gäller den totala insamlingen av burkar och PET-flaskor i Sverige under fjolåret så visar färsk statistik från Returpack att vi pantade i snitt 163 burkar och flaskor per person under förra året, vilket ger 1,68 miljarder pantade förpackningar.

Av landets 290 kommuner har pantningen ökat i hela 273 kommuner. I topp bland kommunerna ligger – som vanligt – Strömstad med 2.511 pantade burkar och petflaskor per invånare.
”Strömstad har legat i topp sedan många år, vilket har sin naturliga förklaring. De har mycket gränshandel, så många av de som pantar i Strömstad är norrmän,” säger Katarina Lundell.

Naturvårdsverket har satt upp som mål att 90 procent av alla burkar och petflaskor som säljs ska återvinnas. Det målet når vi idag när det gäller burkar och de stora PET-flaskorna, däremot är vi inte lika bra på att panta små PET-flaskor.
”Det hänger ihop med konsumtionsmönstret. Burkar och stora flaskor konsumerar vi oftast hemma,och våra undersökningar visar att det som konsumeras i hemmet är vi bättre på att återvinna. Den lilla PET-flaskan konsumerar vi däremot ofta utanför hemmet. Därför har vi gjort många specifika insatser för att öka återvinningen av just den förpackningen”, säger Katarina Lundell.

Under de senaste åren har Returpack inlett ett 30-tal nya samarbeten för att öka antalet pantställen runt om i landet. Det har gjort att det nu finns ytterligare ca 2.000 platser runt om i landet, där man kan lämna sin pant.
”Sommaren är en tid, då vi är extra aktiva, eftersom det är då man konsumerar som mest dricka utomhus. Pantamera deltar på festivaler, både med att samla in pant och med inspirerande aktiviteter och vi har också en pantletartävling för ungdomar som pågår under hela sommarlovet samt Pantamera-bud i form av sommarjobbare, som samlar in pant på turistorter. Dessutom har vi aktiva samarbeten med exempelvis campingplatser och småbåtshamnar”, säger Katarina Lundell.

Just när det gäller campingplatser så blev alltså 2013 ett rekordår. Dels blev det en rekordsommar för svensk camping, då antalet gästnätter ökade med 3,3 procent. Detta märktes också på återvinningen av burkar och PET-flaskor som även det slog rekord med mer än en miljon insamlade förpackningar.

Nu inför midsommarfirandet börjar campingplatserna fyllas med firare och campare och då är det extra viktigt att göra det enkelt för campinggästerna att återvinna. I år har ännu fler campingplatser valt att ingå samarbete med Pantamera.
”Vi har fått ytterligare 25 samarbetspartners i år, så nu är sammanlagt 150 campinganläggningar anslutna till oss, vilket bådar gott för miljön. Dessutom går en stor del av pantpengarna till välgörande ändamål som exempelvis WWF-projektet ´Rädda Östersjön´, Barncancerfonden och Håll Sverige rent, vilket känns extra bra”, säger Carita Classon, produktchef för Pantamera.

Bara på Ölande finns 22 campingplatser, vilka ingår i organisationen ”Camping Öland”, som har ett samarbete med Pantamera.
”Vi inom organisationen Camping Öland inledde samarbetet med Pantamera för fyra år sedan. För oss är det viktigt att göra det enkelt för våra gäster att ta miljöhänsyn. Att pengarna dessutom går till att rädda Östersjön känns både bra och relevant för oss”, säger Catrin Sörensson, ordförande i Camping Öland.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2014-06-18

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaterial Marknad Övriga Övrigt Plast

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK