...
Svenska Retursystem passerar magisk gräns:
En miljard returlådor har levererats
Conny Swahn, försäljnings- och marknadschef på Svenska Retursystem.

I början av juli i år kommer Svenska Retursystem att passera en magisk gräns. Företaget har då levererat ut över en miljard returlådor sedan starten 2000. Det innebär att dagligvaruhandeln har bytt ut en miljard engångsförpackningar med hjälp av returlådorna och därigenom minskat branschens koldioxidutsläpp med mer än 120.000 ton.

Retursystemet för pallar och lådor initierades av dagligvaruhandelns aktörer och hade sina första utleveranser år 2.000. Idag är över 1.000 av dagligvaruhandelns aktörer med i systemet. Bara under 2013 tillkom 120 nya kunder och systemet växer hela tiden. Utöver returlådorna sker årligen också över sex miljoner pallförflyttningar i Svenska Retursystems helpallssystem, en siffra som förväntas fortsätta öka.

”Vi har tillsammans med branschen minskat sopberget med en miljard engångsemballage, en otrolig siffra som bara växer för varje dag. Det som började som en idé har över åren vuxit och blivit en självklarhet inom dagligvarubranschen. Retursystemet har bevisat att varuflödena blir mer effektiva genom alla led samtidigt som det ger förutsättningar för en lägre miljöbelastning”, säger Conny Swahn, försäljnings- och marknadschef på Svenska Retursystem.

En livscykelanalys genomförd av SIK visar att Svenska Retursystems returlådor jämfört med traditionellt engångsemballage minskar utsläppen med 122 gram per utbytt låda, vilket motsvarar hela 44 procent. Den miljard returlådor, som fram till nu har ersatt engångsförpackningar, innebär därmed en besparing på hela 122.000 ton koldioxid.

”Tillsammans med övriga positiva effekter som enklare hantering och mindre livsmedelssvinn har dagligvarubranschen genom sin gemensamma satsning på returemballage överträffat alla förväntningar. Nu arbetar vi för att systemet ska ge ännu fler positiva effekter och kunna användas av ännu fler aktörer”, avslutar Conny Swahn.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2014-06-19

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaterial Marknad Övriga Övrigt Plast

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK