...
Svenska biokompositmaterialet Durapulp lanseras på internationella marknaden
Förpackning i Durapulp skapad av designer Rasmus Malbert (Foto: R. Malbert)

Skogs- och pappersbolaget Södra skriver i ett pressmededelande att man nu tar det första kommersiella steget ut på den internationella marknaden med sitt biokompositmaterial Durapulp. Det sker genom ett samarbete med brittiska James Cropper PLC och ambitionen är att nå konsumentmarknaden med produkter som har Durapulp som råvara.
Enligt meddelandet ska Södra och James Cropper väva ihop sina respektive kärnkompetenser och skapa krossfunktionella expertteam, som syftar till att utveckla Durapulp-lösningar för ett brett användningsområde.


”James Cropper har hög teknisk kompetens och en global marknadstäckning, som gör att vi kan öka tempot i att kommersialisera Durapulp”, säger Anna Altner, projektledare i Södra för Durapulp.

”Samarbetet ska inledningsvis främst ske inom nisch- och lyxförpackningar, men vi ser även bredare användningsområden, inklusive trädgårdsmarknaden”, säger Jacqueline Redman, strategisk marknads- och innovationschef på James Cropper.

James Cropper arbetar med specialpapper och konvertering och har teknisk fiber som en del av produktportföljen. Företaget har spetskompetens inom skräddarsytt färgat papper och har de senaste sex månaderna vunnit två utmärkelser för innovativa hållbara lyxförpackningar, det senaste i Shanghai. James Cropper har även varit framgångsrikt inom teknisk fiber med produkter för bland annat bil och flygindustrin.

”Vi ska nu utforska om vi kan etablera värdefulla användningsområden för vår unika produkt på dessa marknader”, säger Urban Blomster, affärsutvecklare på Durapulp.

Södra har sedan tidigare ett samarbete på teknikområdet med Swt Paper, ett privatägt affärsutvecklingsföretag i Varberg inom kundanpassade papper- och kartongprodukter (läs här). Det samarbetet gör det möjligt att ta fram våtformade Durapulp-demonstratorer, som visar materialets möjligheter inom kundanpassade förpackningar och kartonger.

Durapulp är ett biokompositmaterial, som består av speciellt utvald massa från Södra Cell och en förnybar biopolymer. Dessa två komponenter ger vid vidare bearbetning speciella egenskaper som exempelvis fukttålighet, styrka och hårdhet. 

James Cropper PLC är en koncern med mer än 500 anställda och en omsättning på ca 80 miljoner pund.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2014-06-19

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaterial Marknad

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK