...
Ny barriärteknik ger bättre pappersbägare
 

AkzoNobel har utvecklat en ny beläggnings- och barriärteknik, som man kallar EvCote™ Water Barrier 3000 och som tillverkas av biobaserade oljor och återvunna PET-flaskor.
Det nya barriärkonceptet kan användas för tillverkning av vad företaget betecknar som världens första helt komposterbara och återvinningsbara pappersbägare, vilka är lämpliga för servering av kalla drycker i restauranger, etc.


”Detta är en omvälvande innovation, som kan ge ekonomiska och miljömässiga fördelar längs hela värdekedjan och minska restaurangers och producenters avfallsmängder”, säger Conrad Keijzer, ansvarig för Performance Coatings hos AkzoNobel.

AkzoNobel skriver i ett pressmeddelande att cirka 200 miljarder pappersmuggar och –bägare används årligen runt om i världen, men inga av dessa kan återvinnas fullt ut utan väsentliga kostnader eller med kraftigt försämrad kvalitet på den återvunna pappersfibern som följd.

”Det är det som gör den nya tekniken så anmärkningsvärd, eftersom papper belagt med EvCote kan återvinnas med oförändrad kvalitet på pappersfibrerna, vilket i sin tur gör att dessa kan används för tillverkning av nya pappersprodukter”, skriver företaget i releasen.

”Vi har redan sett ett stort intresse för vår produkt och vi förväntar oss att EvCote-barriärtekniken ska innebära en lika stor förändring på pappersbägarmarknaden som övergången från vaxbeläggning till polyetenbarriär innebar för 40 år sedan”, säger Ab Gosh, VD för Industrial Coatings hos AkzoNobel.

Det nya barriärmaterialet EvCote kan enligt AkzoNobel ge ett effektivt skydd mot vatten, fett och fukt och det kan förutom pappersbägare och andra food service-produkter appliceras på ett flertal olika förpackningslösningar i wellpapp, falskartong, m.fl.

En ytterligare fördel med det nya barriärmaterialet är att pappersproducenter, som belägger sina produkter med EvCote-barriär, kan återvinna 100 procent av det spill och avfall, som uppstår vid produktionen.

”Papperskostnaden är den enskilt största utgiftsposten för producenter av dryckesbägare i papper, så möjligheten att kunna återvinna allt produktionsspill ger både kostnadsbesparingar och miljöfördelar”, säger Gil Sherman, ansvarig för marknadsutveckling inom AkzoNobel Paper Coatings.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2014-08-15

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaterial Kartong Kartong Livsmedel Marknad

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK