...
Ny Scanfill-kvalitet för frysta matvaror

Scanfill AB i Ystad, som ingår i Polykemi Group, satsar alltmer på förpackningsbranschen. Den senaste utvecklingen av företagets Scanfill-material gäller en kvalitet, som lämpar sig väl för packning, distribution och hantering av frysta matvaror.
När temperaturen är under fryspunkten, förändras egenskaperna för den polymer som ingår i Scanfill-materialet. Därför krävs en något förändrad receptur för att klara samma falltest som i rumstemperatur.
”Denna utveckling har vi nu slutfört och materialet används kommersiellt för både fryst kyckling och frysta grönsaker”, säger Karl Banke (bilden), utvecklingschef på Scanfill AB.


Scanfill-materialet består till mer än hälften av mineral. Det ger en mycket fördelaktig miljöprofil; hälften av den oljebaserade plasten är ersatt med en naturlig råvara med en mycket liten miljöpåverkan.
”Mineralen i materialet ger även fördelar då förpackningen formas. Produktionshastigheten kan i många fall dubbleras vilket ger både ekonomiska och miljömässiga fördelar”, säger Karl Banke.

Den höga andelen mineral borde ge ett sprött material, som har svårt att klara t.ex. ett falltest. Men verkligheten ser annorlunda ut. Den höga andelen mineral gör istället att materialet får pappersliknande egenskaper efter att det har formats.
”En mugg i vårt material kan knycklas ihop och vecklas ut väldigt många gånger utan att den spricker”, förklarar Karl Banke.

För att demonstrera materialets egenskaper i frystemperaturer har Scanfill genomfört ett test, ofta kallat ”Falling Dart”, där en vikt med rundad spets släpps från olika höjder mot materialet för att se hur väl kraften absorberas. Testerna visar tydligt att Scanfills nya fryskvalitet klarar både rumstemperatur och kalla temperaturer.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2014-08-21

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaterial Livsmedel Marknad Övrigt Plast

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK