...
”Oreganofilm” stoppar bakterier Gör att förpackat bröd inte möglar
Det brasilianska forskarteamet leds av Caio Gomide Otoni.

Livsmedelsbutikernas plastpåsar med bröd innehåller ofta kemiska konserveringsmedel, som ska hindra bakterietillväxt och förlänga hållbarheten. Men nu håller ett forskarteam vid Vicosa-universitetet i Brasilien på att utveckla en ny typ av plastfilm, där naturligt antibakteriella växter ska hindra brödet från att mögla.
Teamet, som leds av forskaren Caio Gomide Otoni, har tillverkat en supertunn, ätlig film av växtmaterial. Filmen innehåller antibakteriella eteriska växtoljor och genom att appliceras på insidan av en brödpåse i plast kan de mögelhindrande egenskaperna överföras till brödet.
De hittills bästa resultaten har forskarna fått med eteriska oljor från kryddorna oregano och kryddnejlika.


En nackdel med oregano är dock att eterisk oreganoolja i ren form har en stickande, bitter smak, som man inte vill ska överföras till brödet. Oreganooljan måste därför spädas ut så mycket att den inte påverkar brödets smak. Forskarteamet har kommit fram till utspädningar, som kan bromsa mögeltillväxt i upp till 15 dagar, och man försöker nu hitta fram till oljans ”sweet spot” – dvs den punkt där man ha högst koncentration av olja (och därmed längst förvaring utan mögelangrepp) utan att den bittra smaken överförs på brödet.

Teamledaren Caio Gomide Otoni är optimistisk och tror att tekniken med eteriska antibakteriella växtoljorna kan användas i stor skala och appliceras på flera andra produkter än bara färskt bröd. Enligt Journal of Agricultural and Food Chemistry är de ätbara “kryddfilmerna” även lämpliga för vakuumförpackad mat som frukt och kött men även för mjölkprodukter. Forskarteamet experimenterar också med andra kryddor antibakteriella kryddor, som exempelvis mynta och kanel.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2014-08-22

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaterial Livsmedel Marknad Plast

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK