...
Glädjande statistik:
Återvinningen överträffar alla nationella mål

Resultatet för återvinning av förpackningar och tidningar under 2013, för producenter anslutna till Förpacknings- och Tidningsinsamlingens (FTI,), redovisades för Naturvårdsverket i juni.
”Vi överträffar nu alla mål som samhället satt upp och det är speciellt glädjande att så många fler plastförpackningar nu används till nytt material. Ökningen på plastförpackningar med över 9,5 procent är sensationellt bra”, säger Kent Carlsson, VD vid FTI.


Statistiken visar att redovisad/materialutnyttjad insamling av pappersförpackningar ökade från 75,6 procent år 2012 till 77,2 procent år 2013. Resultatet ligger klart över det nationella målet på 65 procent.
För metallförpackningar ökade insamlingen från 69 procent till 73,1 procent – vilket innebär att metallåtervinningen nu passerat det nationella målet på 70 procent.
Glasförpackningar ligger också klart över målet som är 70 procent. År 2012 var återvinningen 88,2 procent och i fjol steg den ytterligare lite till 89 procent.

För plastförpackningar är det nationella målet 30 procent och det har tidigare varit svårt att nå. Men nu visar det sig att med en ny och bättre beräkningsmetod, så ligger återvinningen/materialutnyttjandet av förpackningsplast klart över det nationella målet. År 2012 redovisades – med den gamla beräkningsmetoden – en återvinning på 26,9 procent och år 2013 – med det nya beräkningssättet – hamnar återvinningen på 36,7 procent!

”Under året har vi lagt kraft på att kontrollera hur de förpackningar av plast, som verksamheter använder, återvinns, från att de nått företaget till dess att de återbördats för att bli till nytt material som ersättning för olja i tillverkningen. Vi har konstaterat att deras återvinning är mycket bättre än vi tidigare redovisat. Analysen leder till att vi – med den nya beräkningsmetoden – under 2013 materialutnyttjat hela 68.419 ton, det vill säga 36,7 procent och väl över målet på 30 procent”, säger Kent Carlsson.

FTI skriver i ett pressmeddelande att tidigare bedömningar av den mängd, som verksamheter lämnat till återvinning, har grundats på analyser från seklets början. I den nya analysen konstateras, att det är främst mer av den plastfilm, som används inom handeln, som återvinns till nytt material och som numer ingår i det som redovisas. Detta ger en mer rättvisande bild av materialåtervinningen av plastförpackningar i Sverige och gör den även mer jämförbar med andra länders.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2014-08-27

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaterial Marknad Övrigt

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK