...
(uppdaterad version)
Tryckt stämning på Tetra Pak i Lund efter beskedet om fabriksnedläggning
Bild från Tetra Paks fabrik för förpackningsmaterial i Lund, vilken nu ska stängas.

Stämningen på Tetra Pak i Lund är tryckt efter gårdagens besked att företaget ska stänga fabriken för förpackningsmaterial, vilket berör 250 anställda. Och från Lunds kommuns sida beklagar man beslutet.
”Tetra Pak är ett anrikt företag, som har funnits i Lund i över 60 år och det är ett tråkigt besked, som vi nu fått. Våra tankar går till alla de, som drabbas av varslet och deras familjer, säger Mats Helmfrid (m), kommunstyrelsens ordförande i Lund.
Efter informationen till de anställda i går morse höll Tetra Pak en presskonferens och publicerade också en officiell pressrelease om den planerade nedläggningen.
Här kan du läsa Tetra Paks pressrelease in extenso:


En minskande efterfrågan på dryckeskartonger över hela Europa och därmed en överkapacitet vid Tetra Paks® fabriker i hela regionen har tvingat företaget att inleda förhandlingar om föreslagen stängning av fabriken för förpackningsmaterial i Lund. Genom att flytta produktionen till andra fabriker i Europa kommer Tetra Pak bättre kunna betjäna sina kunder och kan stärka sin konkurrenskraft. Föreslaget om nedläggning av fabriken berör 250 medarbetare i Lund.
På senare år har efterfrågan på dryckeskartonger i Europa sjunkit, vilket skapat en betydande överkapacitet i Tetra Paks fabriker i regionen. Inhemsk efterfrågan har också minskat betydligt vilket innebär att företagets fabrik för förpackningsmaterial i Lund nu exporterar det mesta av tillverkningen till kunder i andra länder. För många av dessa kunder skulle det vara mer praktiskt om de betjänas av andra Tetra Pak-fabriker som ligger närmare deras egna anläggningar.
Efter en noggrann genomgång av den europeiska marknaden, marknadens potential och Tetra Paks egen produktionskapacitet i regionen, föreslår företaget att fabriken i Lund stängs.
´Vårt beslut att ta upp förhandling har varit svårt och speglar inte på något sätt det hårda arbete och det engagemang som finns hos personalen vid vår fabrik i Lund. Vi inser att detta är en mycket svår nyhet för de anställda som berörs. Om förslaget genomförs kommer vi att erbjuda stöd till alla anställda som berörs, tex omplaceringshjälp och jobbrådgivning´, säger Sam Strömerstén, Executive Vice President för Supply Chain Operations.
Fabriken i Lund exporterar idag närmare 80 procent av sin produktion. Genom förslaget kommer Tetra Pak närmare sina kunder och kan bättre och snabbare betjäna dem genom att leverera förpackningsmaterial från sina andra fabriker i Europa.
´Vi är övertygade om att det skulle ge en markant förbättring av effektiviteten inom vår europeiska verksamhet, öka vår konkurrenskraft i en miljö där konkurrensen hela tiden trappas upp och hjälpa oss att säkra långsiktig hållbar tillväxt för vår europeiska verksamhet´, säger Adolfo Orive, Cluster Vice President Europe & Central Asia.
Företaget ska förhandla med lokala fackföreningar. Beroende på resultatet av dessa förhandlingar så har företaget för avsikt att stänga fabriken i början av 2015 vilket berör ca 250 anställda. Förslaget om stängning gäller fabriken för produktion av förpackningsmaterial, övriga verksamheter i Lund, som sysselsätter cirka 3500 medarbetare, berörs inte av förslaget
.”


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2014-08-28

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaterial Kartong Marknad

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK