...
Forskningsexpedition undersökte plastavfallet i nordiska farvatten
Under expeditionen har man med olika hjälpmedel samlat in och analyserat plastavfall i svenska och nordiska farvatten.

Ansamlingar av plastskräp och mikroplast i världshaven är som bekant ett växande miljöproblem – men hur ser det ut i våra svenska och nordiska farvatten och innanhav?
Den frågan har forskare vid Människa-Teknik-Miljö Forskningscentrum (MTM) vid Örebro universitet försökt få svar på i sommar genom att med havsseglaren Sea Dragon genomföra en tre veckor lång forskningsexpedition, som kartlagt plastavfall i innanhaven runt svenska kusten.


I en pressinformation inför sommarens expedition, som genomfördes mellan 3 och 23 augusti, skriver MTM att ett av EU:s mål är att skräp, som negativt påverkar eller sannolikt kommer ha en negativ inverkan på marina organismer, ska minska till år 2020.
För att möta detta mål är det nödvändigt att mäta, identifiera och karakterisera det skräp, som ger negativa effekter på djurlivet. Vattnen nära den svenska kusten har visat sig innehålla mycket höga mängder av partiklar
och fibrer (upp till 100.000 partiklar per kvadratmeter) och det antas att en stor del av dessa partiklar är plast. Vi behöver kartlägga hur stor mängd av detta som finns på öppet hav. Plast är ett mycket hållbart material, som kommer att finnas kvar länge i miljön och påverka vårt ekosystem under mycket lång tid. Kemikalier som följer med plast har stor negativ effekt på levande organismer.

MTM:s expedition genomfördes i tre etapper under augusti. Under etapp 1 seglade man från Göteborg till Stockholm och undersökte Kattegatt, Öresund och Östersjön. Etapp 2 gick till Bottenvikan och under etapp 3 utforskade expeditionen farvattnen i Finska viken.

Den legendariska segelbåten Sea Dragon, som nu opereras av Pangaea Exploration, har de senaste åren seglat i Atlanten och Stilla havet för att hjälpa forskare, beslutsfattare och medborgare att se och observera på nära håll de hot världshaven står inför.
Sea Dragon byggdes för och deltog i The Global Challenge Race, en av de längsta och mest krävande världsomseglingstävlingarna och har sedan tävlingen lades ner, blivit den ideala forskningsbåten, där oerfarna seglare kan ta sig till avlägsna platser på ett säkert och miljövänligt sätt.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2014-09-01

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaterial Övriga Övrigt Övrigt Plast

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK