Företaget Promptus AB i Stockholm lanserar en serie matförvaringskärl, som man kallar Vacuumtrends och där konsumenten med en liten pump suger ut luften ur kärlet och på så sätt förlänger hållbarheten väsentligt.
”I Sverige slänger vi i snitt 107 kilo livsmedle per person och år för att den inte är ´tillräckligt färsk´. Men det kan vi ändra på genom att förvara med omsorg och på så sätt spara både pengar och miljö”, skriver företaget i ett pressmeddelande.
Kärlen i Vacuumtrends-serien är tillverkade av livsmedelsgodkänd plast eller glas. Plastkärlen finns i form av tråg, lådor, burkar, kannor, etc. men även som separata lock, som passar ett flertal storlekar av skålar och kastruller. Glaskärlen finns i runda och rektangulära former.
Via en liten ventil på kärlens lock och en medföljande enkel pump kan man lätt pumpa ut luft/syre från förpackningen/kärlet och skapa ett vakuum, som förlänger hållbarheten på livsmedlet, när det förvaras i kylskåp..
Handhavandet är enkelt, enligt företagets pressmeddelande: ”Lägg det som du vill förvara i kärlet, sätt på locket, ta fram den lilla pumpen, pumpa ca tio tag – klart! Nu har du skapat en syrefattig miljö, där livsmedlet klarar sig 2 – 5 gånger så länge jämfört med en vanlig plastpåse eller en enklare förvaringsburk!”.
Förutom plast- och glaskärlen finns det också en uppsättning ventilförsedda plastpåsar, som lämpar sig för förvaring av kött, fisk, nötter, kaffebönor, picknickmat, mm., mm. Plastpåsarna tömmer man på luft med samma pump och på samma sätt som kärlen.
Promptus skriver på sin hemsida att förvaringskonceptet Vacuumtrends förutom att det ger förlängd matförvaring i hemmet, även passar att använda för inpackning/förvaring av livsmedel vid utflykter, sjöliv, fjällvistelser, etc.
Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com