...
Iggesund-kartong i SAS nya matbox
Allt innehåll i SAS nya matbox – utom en chokladbit – produceras på samma ställe.

SAS har introducerat en ny matbox (bilden) ombord på sina flygplan.
Boxen är tillverkad av färskfiberkartongen Incada från Iggesund Paperboard och enligt SAS ger den nya färdigmatsförpackningen en känsla av elegans och kvalitet, samtidigt som den har förpackningstekniska och logistiska fördelar som låg vikt, bra barriärer, miljövänlighet, m. m.


”När man skapar en förpackning för mat som ska serveras ombord är det många saker man måste ta hänsyn till. Förpackningen ska presentera maten på ett bra sätt, vikten ska vara låg, förpackningen ska kännas bra i handen, öppningen ska upplevas som smidig och naturligtvis ska förpackningen bevara intentionerna från vårt kök tills dess att den hamnar hos passageraren”, berättar Gustaf Öholm, chef för Onboard Concept, Service & Sales vid SAS.

Den tidigare lösningen höll inte måttet. SAS bestämde därför att leta rätt på en ny matförpackning som kunde leva upp till kraven – både visuellt och kvalitetsmässigt.

Känslan i materialet, ytbeläggningen och möjligheten till infärgning var viktiga parametrar.

Den nya måltidsförpackningen används till kvällsmål för passagerare i SAS Plus på nästan alla linjer utanför Norden. Nytt är också att allt innehåll – utom en chokladbit – produceras på samma ställe, av ett dedikerat team, något som man tror kommer att höja både kvalitet och kvalitetsjämnhet på måltiderna.

SAS förpackningsleverantör samarbetade med Elanders, som tidigare utvecklat en komposterbar förpackning för Malmö Aviation som dessutom rejält sänkte vikten. Uppdraget från SAS gällde att skapa en förpackning som var lätt att hantera, hade låg vikt och dessutom presenterade maten på ett elegant sätt.

”Vi valde Incada från Iggesund för styvhetens skull och belade den invändigt med en barriär av svartinfärgad polyetylen. Förpackningens utsida trycktes svart och sedan lade vi en hel del krut på att hitta en transparent film som fångade upp ett minimum av kondens så att det visuella intrycket av maten blev bästa möjliga”, säger Tony Norén på Elanders.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2014-09-29

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaterial Kartong Kartong Livsmedel Marknad

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK