...
”Det enkla är det simpla”:
Ett förstärkningsinlägg i wellpapp löste problem med söndriga kassar
Ett enkelt wellpappinrede i form av en öppen “låda” gör att Coop Onlines matkassar nu håller hela vägen hem till konsumenten.
Hans Wrangenberg, säljare Stora Enso Packaging, t.v. och Claes Hessel, VD Coop Online, är nöjda med den innovativa lösningen.
Så här placeras wellpappinredet i matkassen varvid både kassens botten och väggar förstärks.

Coop Online hade en utmaning. I stort var tjänsten med hemleveranser av livsmedel en framgång, där kundskaran vuxit stadigt sedan starten 2008. Men när det visade sig matkassarna av papper ofta brast, blev det problem.
”Kassarna gick sönder, framför allt vid leverans av frukt och grönt”, säger Claes Hessel, VD för Coop Online.
Räddningen blev Stora Enso Packaging, som kom fram med en lika enkel som genial lösning: ett simpelt wellpappinrede i form av en öppen ”låda”, som sätts ner som stöd i de befintliga kassarna…


Det är viktigt för Coop Online att matkassar och varor håller hög kvalitet och ser bra ut, när de levereras hem till kunderna. Kassarna måste klara av att lyftas ett stort antal gånger under packning och distribution, utan att utseendet påverkas.

”Vi hade problem med att kassarna gick sönder och det förekom även en hel del krosskador på varorna. Vi kontaktade då Stora Enso Packaging för att finna en kostnadseffektiv lösning på problemet”, säger Claes Hessel.

Det blev förpackningsdesignern Per-Anders Carlsson på Stora Enso Packaging i Jönköping, som tog sig an uppgiften att lösa problemet med Coop Onlines söndriga matkassar. Att ta fram en kasse helt i wellpapp avfärdades snabbt – den blev inte kostnadseffektiv och upplevdes som alltför otymplig. Men genom ett fortsatt nära samarbete med Coop hittade man en till synes enkel lösning, där ett wellpappinrede fick bilda botten och väggar i papperskassarna.

”Inredena kan levereras som plana ark, snabbt vikas till och sättas ner som stöd i kassarna, en enkel men mycket effektiv konstruktion. Stabiliteten och hållbarheten ökar avsevärt”, säger Hans Wrangenberg, säljare hos Stora Enso Packaging.

 Tillverkningen av inredet sker hos Stora Enso Packaging i Jönköping. Åt Coop Online producerar man för övrigt även fruktlådor och de lådor som Coop Matkasse ställs i vid distribution.

Coop Online har nu använt wellpappinredet till sina matkassar sedan mitten på september och man kan redan se tydliga effekter.

”Jag har bara hört positivt om detta inrede, både från packpersonal och kunder. Vi har dessutom sett en minskning vad gäller krosskadorna. För oss är den största vinsten dock att kunderna blir nöjda och berättar för andra om våra smarta papperskassar. Det är ett sätt för oss särskilja oss från våra konkurrenter, visar att vi är innovativa och att vi satsar på en hög kvalitet”, säger Claes Hessel.

Förpackningarna och logistiken är avgörande för Coop Online. Här har Claes Hessel en hel del tankar om hur man skulle kunna förbättra sig ytterligare.
”Det optimala vore om det fanns olika temperaturzoner i emballaget, eftersom vi har en blandning av varor där vissa är frysta och andra är rumstempererade. Sedan skulle man önska att det togs fram något smidigt ´flerpackemballage´, när kunderna exempelvis köper flera liter mjölk. Det skulle underlätta packningen och kunderna skulle smidigare kunna ställa alltihop i kylen”, avslutar Claes Hessel.

”Det låter som spännande utmaningar. Vi hoppas givetvis på fler samarbetsprojekt med Coop Online, så att vi kan bidra till att utveckla deras onlinehandel ytterligare”, replikerar Stora Enso Packagings Hans Wrangenberg.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2014-10-10

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaterial Livsmedel Marknad Well Well

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK