...
Nybildade bolaget Barrcoat lanserar biobaserade barriärkonceptet CaiLar
VD Caisa Johansson (till höger) leder Barrcoat AB tillsammans med affärsrådgivarna Louise Törnefalk Svanqvist och Carl Zotterman.

Det svenskutvecklade barriärkonceptet CaiLar har nu tagit ett stort steg närmare kommersialisering och marknadsintroduktion. Konceptet, som tidigare bland annat uppmärksammats med ett stort forskningsbidrag från Vinnova (läs här), består av en biobaserad skyddsbarriär, som kan användas på pappersbaserade förpackningar och ersätta oljebaserad plast.
En av forskarna och utvecklarna bakom CaiLar, docent Caisa Johansson, har nu tillsammans med två business consultants etablerat bolaget Barrcoat AB, med säte i Karlstad, och med avsikten att utveckla, lansera och introducera CaiLar på såväl den inhemska som internationella marknaden.


”Det har varit en fantastisk resa de senaste fem åren och det är med stort nöje vi ser att vi nu är mycket nära en marknadslansering av vår produkt CaiLar”, säger Caisa Johansson, VD i Barrcoat AB.

CaiLar började utvecklas för cirka fem år sedan av docent Caisa Johansson och professor Lars Järnström (produktnamnet är bildat av deras förnamn!) vid Karlstads universitet och i samarbete med professor Chris Breen vid Sheffield Hallam University i England.

CaiLar-materialet består i princip av en skyddande barriär av lera och stärkelse, som kan bestrykas på pappersbaserade förpackningar. Uppfinningen anses kunna ersätta traditionella barriärer av oljebaserad plast och lämpar sig främst till förpackningar för livsmedel och andra känsliga produkter. CaiLar-konceptet är i dag patenterat i USA och har pågående patenansökningar i Europa, Kina, Brasilien och Kanada. Det nybildade bolaget Barrcoat AB, som etablerades den 16 april i år, äger nu rättigheterna att marknadsföra och utveckla CaiLar.

Mer info om Barrcoat och CaiLar finns på Barrcoats nyligen lanserade hemsida (klicka HÄR).


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2014-10-15

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaterial Livsmedel Marknad Övrigt

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK