...
Mistra-plan på idéstadiet:
Forskningsprogram som ska utröna plastens roll i samhället

Stiftelsen för miljöstrategisk forskning (Mistra) skriver att man just nu undersöker möjligheterna för en programsatsning om plastens roll i samhället. Felaktig användning av plast ses som ett allt större hot mot miljön och mot vår hälsa. Plast kan vara svår att bryta ned, förorenar hav och kuster och kan innehålla ämnen som påverkar levande organismer. Samtidigt är plast en omistlig del av det moderna samhället
”Plast har funnits i 150 år. Det var plasten som möjliggjorde masstillverkning av billiga och slitstarka produkter. Men den har ett pris och det ser vi idag”, säger Christopher Folkeson Welch, kemist och programansvarig på Mistra och en av de som väckt tankarna om en utlysning inom området.


I slutet av augusti beslöt Mistras styrelse att en arbetsgrupp ska undersöka möjligheterna för ett nytt forskningsprogram. Tanken bakom programidén är att stödja forskning kring nya material och råvaror utifrån en klar avgränsning – men med ett tydligt perspektiv på systemfrågor, återvinning och industriella processer

Christopher Folkeson Welch håller just nu på att fundera över arbetsgruppens sammansättning. Att den i huvudsak ska bestå av internationella experter står klart. Detta för att få en objektiv bild av om Mistras satsning kan bidra till starka svenska forskarmiljöer och en ökad svensk konkurrenskraft. Förhoppningen är att nya och oväntade samarbeten mellan olika lärosäten samt med industrin ska uppstå.

”Arbetsgruppen bör helst ledas av någon som både har ett systemperspektiv och har djupa kunskaper inom relevanta ämnesområden”, säger Christopher Folkeson Welch.

Parallellt med arbetsgruppen ska också utfrågningar med beslutsfattare och industriföreträdare hållas för att få ett så brett kunskapsunderlag som möjligt.

”Grundtanken är att plast finns i samhället för att stanna, men att vi behöver nya typer av plaster från råvaror med mindre miljöpåverkan, samt att vi bättre behöver återanvända den plast som redan finns i omlopp så att mindre nya resurser behöver tillföras, och att detta totalt sett är bättre för miljön”, förklarar Mistras VD Åke Iverfeldt..

Framåt mars 2015 kan det bli aktuellt att arbetsgruppen lägger fram ett förslag till styrelsen.
”Även om styrelsen då beslutar att inte gå vidare, så är arbetsgruppens ansträngningar inte förgäves. Den blir en viktig genomlysning av ett potentiellt forskningsfält, som andra kan ha stor nytta av. Alla våra arbetsgruppsrapporter finns utlagda på nätet för var och en att ta del av”, framhåller Åke Iverfeldt.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2014-10-23

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaterial Marknad Övriga Övrigt Plast

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK