...
”Rullad förpackning” vann Packbridges designtävling
Detaljbild på den vinnande förpackningen.

Förpackningsklustret Packbridges designtävling Packbridge Design Challenge Award har nu avgjorts. Tävlingen, som sponsrats av Iggesund Paperboard, är riktad till modedesigners i Norden och samtliga nordiska länder har deltagit med en tävlande. Utmaningen var att ta fram en ny förpackning för e-handel med kläder.
Prisutdelningen skedde på Top Packaging Summit by Packbridge i Helsingborg i förras veckan och förstapriset på 10.000 kronor gick till frilansande modedesignern Lena Svensson (bilden) från Sverige för en "rullad" kartongförpackning, som också kan få en extrafunktion som accessoar.


Lena Svensson är utbildad på Beckmans College of Design och har under studietiden arbetat bland annat för Anne Sofie Madsen i Köpenhamn.

Så här motiverade juryn det vinnande bidraget:
Det vinnande bidraget kombinerar en enkel grundform med känsla för detaljer och funktion. Designern visar hur ett paket avsett för e-handel enkelt kan få en extra funktion som en accessoar. Genom att inkludera detaljer från textilområdet med kartongmaterialet skapar vinnaren en förpackning som för rätt varumärke kan ge ett tydligt mervärde. Utgångsformen är en cylinder, en form som vi normalt inte sammankopplar med textiler och e-handel, men som starkt kopplar till hur konsumenter ofta rullar samman sina plagg för förvaring eller packning.
I prototypen visar vinnaren med enkla medel hur kartongmaterialet från Iggesund kan ges en tydlig textur som, återigen för rätt varumärke förhöjer värdet.
I sammanfattning belönar vi här en designer, som utifrån sin profession, går före och visar på potentialen i framtidens e-handelsförpackningar genom en design som kan varieras och utvecklas vidare i flera riktningar
”.

Ett hederspris gavs dessutom till Anna Riika Alanko från Aalto Universitet i Finland för en intressant design baserat på ett annorlunda sätt att vika en påse, som sedan försetts med en banderoll av kartong.

I juryn fanns Sandra Planeta, Planeta Design, Hans Knutsson, Motherland, Jessica Edlom, Form i Värmland, Lars Sandberg, Packbridge,. Staffan Sjöberg, Iggesund Paperboard samt Bo Wallteg, Packbridge (ordförande).

”Grundinställningen i Packbridge är att vi generellt inte ska arrangera förpackningsdesigntävlingar. Det finns många, och de är spännande, men det kanske inte behövs fler. Men samtidigt är de ett sätt att koppla ihop akademin med industrin och det är en av Packbridge grunduppgifter. Och det här är en annorlunda tävling så till vida att den är väldigt smal, totalt hade vi fem tävlande, och dessutom vänder den sig till designers som normalt sett inte jobbar med förpackningar. Det är intressant att få in lite tankar ´utifrån´”, kommenterar Bo Wallteg, som är kommunikationsansvarig på Packbridge.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2014-10-29

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaterial Kartong Marknad Övriga Övrigt

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK