...
135.000 träd om året sparas genom viktsänkning på Stora Enso-kartong
Stora Ensos CKB-kartong från Skoghalls Bruk används främst till förpackningar till torra och frysta livsmedel.
Fredrik Werner konstaterar med glädje att Skoghalls CKB-kartong blivit lättare.

Tack vare ett framgångsrikt utvecklingsarbete inom Stora Enso har man lyckats sänka vikten på alla CKB-produkter på Skoghalls Bruk. Kartongen, som framförallt används till förpackningar för torra och frysta livsmedel, har blivit 10 gram lättare per kvadratmeter.
”Det innebär att vi nu behöver 135.000 färre träd per år för att tillverka CKB-kartong jämfört med 2010”, säger Fredrik Werner, affärsutvecklare inom livsmedelskartong på Stora Enso.


Att man lyckats finna sätt att använda mindre råvara och samtidigt behålla kvaliteten och dessutom minska vikten på kartongen handlar helt enkelt om att man jobbat med uppbyggnaden av kartongens olika skikt och dess recept.
”Även om kartongen nu har blivit lättare så håller den samma höga prestanda som tidigare. Den är fortfarande lika stark och har samma goda tryckegenskaper”, säger Fredrik Werner.

Skoghalls Bruks CKB-kartong är uppbyggd av fem olika skikt, vilket är unikt och gör det möjligt att optimera en rad olika egenskaper. Förutom dess styrka och goda tryckegenskaper ger kartongens naturligt bruna baksida designers möjligheter att skapa unika förpackningar. Stora Enso erbjuder dessutom ett flertal olika barriärbeläggningar och laminat som förbättrar förpackningens egenskaper.

”Vi har lyckats finna sätt så vi inte behöver lika mycket råvara vid tillverkningen men får samma höga prestanda i kartongen. Det handlar om att göra justeringar i exempelvis vilka typer av massor man väljer att använda, hur man kokar eller maler dessa eller vilka körinställningar som görs på kartongmaskinen”, säger Fredrik Werner.

CKB är även känd för sin körbarhet i konverterings- och förpackningsprocesser. Kartongen används även i andra tillämpningar som kräver exceptionell styrka eller specialbeläggningar.

”Att minska vikten är ett kontinuerligt mål för vårt utvecklingsarbete och vi planerar redan vårt nästa steg. Inom 20 år kommer det att finnas över åtta miljarder människor i världen som kommer att behöva 35 procent mer mat. Förpackningar har en viktig roll i att hindra matsvinn, men vi måste även utveckla mer resurseffektiva sätt att producera förpackningsmaterial”, avslutar Fredrik Werner.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2014-11-12

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaterial Kartong Marknad

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK