...
Rekord i skräp och förpackningsavfall när ungdomar städade våra stränder
Så här fördelar sig det insamlad strandskräpet i år.

Närmare 80 ton skräp och förpackningsavfall har plockats bort från Sveriges stränder i år. Aldrig tidigare har den nationella miljösatsningen ”Städa Strand” samlat in så mycket skräp. Den varma sommaren är en av orsakerna till att nedskräpningen ökat.
Bakom satsningen, som i år genomfördes för femte året i rad, står Coca-Cola i Sverige och idrottens miljöorganisation Städa Sverige.


Över 5.000 ungdomar från idrottsföreningar runt om i landet har plockat bort 79.077 kilo skräp från de svenska stränderna i år. Det är nytt rekord för den nationella satsningen Städa Strand och går att jämföra med förra året då 68 ton skräp plockades upp.

”En lång och varm sommar med välbesökta stränder är en trolig orsak till att nedskräpningen har ökat i år. Det är skrämmande att se vad människor lämnar efter sig på stranden. Vi har hittat allt från engångsgrillar och cigarettfimpar till mer udda saker som en datorskärm och en dumpad husvagn”, säger Peter Bodor, informationsdirektör på Coca-Cola i Sverige.

De sista strandstädningarna för i år äger rum under november månad då bland annat Huddinge IF ska ge sig ut och städa.

Under året har över 150 föreningar runt om i landet deltagit och sammanlagt 5.364 ungdomar har varit ute och städat, vilket även är rekord i antal deltagare. Tillsammans har ungdomarna plockat upp skräp från 405 stränder runt om i Sverige.

”Många ser inte konsekvenserna av att lämna kvar skräp på stranden. Därför är ungdomarna en viktig pusselbit för att på sikt förändra attityden till nedskräpning och på så sätt minska miljöpåverkan”, säger Mats Wesslén, VD på Städa Sverige.

Totalt sedan starten har 305 ton skräp, avfall, slängda förpackningar, etc., samlats in i projektet ”Städa Strand” och sammanlagt har 19.904 ungdomar deltagit i insamlingen.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2014-11-13

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Marknad Övriga Övrigt

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK