...
EU-projekt ska utveckla funktionella barriärer till livsmedelsförpackningar

Banus är namnet på ett nytt EU-projekt, som ska ta fram funktionella barriär till ett antal typförpackningar för livsmedel. Barriärerna ska garantera livsmedelssäkerheten även för förpackningar, som använder återvunnen plast eller papper från återvinningsprocesser, som idag inte är godkända för livsmedelsförpackningar.
Tanken är att dessa typförpackningar ska ge tillverkarna möjlighet att ersätta nytt material med återvunnet material med syftet att utveckla och tillverka fler miljövänliga livsmedelsförpackningar.


En funktionell barriär hindrar alla typer av kemikalier som kan finnas i till exempel återvunnet papper, återvunna plaster och tryckfärger att gå över i exempelvis förpackat livsmedel. En funktionell barriär kan således användas i förpackningar tillverkade av papper och kartong från återvunna fibrer, vilka innehåller kemikalierrester från exempelvis tryckfärger.

”För tillfället är det bara metaller, glas och PET som är godkända som funktionella barriärer. Behovet är alltså stort, men antalet valbara kommersiella alternativ, som verifierats av oberoende part, är – förutom ovanstående – obefintligt så vitt vi vet och det är detta vi ska undersöka och arbeta med i Banus, säger Mikael Gällstedt som är forskare vid Innventia och deltar i projektet.

Innventia skriver att projektetkonsortiet består av fem små och medelstora partners, två organisationer och två forskningsinstitut, vilka under två år kommer att arbeta i projektet. Banus-projektet finansieras av EU:s sjunde ramprogram och har enbudget på drygt 10 miljoner kronor ( 1,1 miljon euro).


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2014-11-17

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaterial Livsmedel Marknad Övrigt Övrigt

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK