...
Nytt Innventia-projekt:
Den självkollapsande förpackningen!
Designern Alexandra Denton och Innventia-forskaren Hjalmar Granberg visar på det nya materialets textilliknande egenskaper.

Forskningsinstitutet Innventias materialforskning har på senare år fått stor uppmärksamhet tack vare samarbeten med designers som getts utrymme att tolka materialens inneboende egenskaper. Ett exempel är den prisbelönta matförpackningen The Sustainable Expanding Bowl (läs här).
Nu kommer uppföljaren: The Self Collapsing Packaging, en förpackning som genom ett lätt tryck med handen minskar i takt med innehållet..!


The Self Collapsing Packaging är ännu ett exempel på framgångsrikt samarbete mellan materialforskare och designers. Den är framtagen i det nya projektet Smedpack vid Innventia, ett projekt som ska leda till säkra läkemedelsförpackningar av förnybara råvaror och minskade kostnader i distributionskedjan. Den nya förpackningslösningen har dock många användningsområden.

”Vi har tänkt oss tre storlekar. Den minsta förpackningen passar utmärkt till exempelvis läkemedel och är enkel att ta med i handväskan eller i fickan på en jacka, eftersom den anpassar sig till utrymmet utan att skada innehållet. Större förpackningar skulle kunna användas till ris, pasta, djurfoder och liknande varor, där man både vill kunna portionera och se hur mycket som finns kvar”, berättar Alexandra Denton, som designat förpackningarna.

Med en självkollapsande förpackning menas att den kan anpassa sin storlek till innehållet. Allteftersom innehållet minskas, minskar även storleken på förpackningen. Genom ett lätt tryck med handen kan förpackningen kollapsa i tre sekventiella steg. Funktionen har många fördelar. Den ger en snabb uppskattning av hur mycket som finns kvar i förpackningen och när det är dags att köpa en ny. Den sparar plats i skåp och hyllor, eftersom den inte använder mer utrymme än nödvändigt. Och genom att förpackningen kollapsas stegvis är funktionen även en hjälp att beräkna portioner t.ex. vid matlagning med pasta eller ris.

The Self Collapsing Packaging är tillverkad i ett nytt biobaserat material, som ännu befinner sig på forskningsstadiet. Materialet, som går under arbetsnamnet Dynamodic, är ett pappersmaterial, som kan mönstras med mjuka och styva egenskaper, vilka triggar våra visuella och taktila sinnen.
Hjalmar Granberg, som är materialforskare vid Innventia, förklarar:
”Materialet produceras i en pappersmaskin och består av pappersmassa och fibrer av bioplasten PLA (polymjölksyra). Genom mönstringen kan vi få fram och kombinera olika egenskaper, som kan vara helt motsägelsefulla. Dynamodic kan vara både mjuk och hård, matt och blank, flexibel och stel, textilliknande och kartongliknande. Man skulle kunna tala om ett helt nytt formspråk för papper".

Liksom fallet var med The Sustainable Expanding Bowl finns The Self Collapsing Packaging i ett första skede endast i form av en så kallad ”demonstrator”, dvs. en prototyp som tagits fram för att visa möjligheterna och egenskaperna med det nya materialet.

Innventia arbetar allt mer med demonstratorer som ett medel att visualisera forskningsresultat och korta tiden till marknaden. Demonstratorerna finns med i projektdiskussioner, på kundmöten och konferenser, både som ett förtydligande och som inspiration. Ibland ska demonstratorn enbart visa på egenskaper hos materialet utan att leda tankarna till en specifik produkt. Ibland ska demonstratorn visa på just ett möjligt användningsområde för olika egenskaper.
När det gäller The Self Collapsing Packaging har Innventia dessutom tagit fram ytterligare en demonstrator i samma material, som man kallar The Adapting Packaging och som ska poängtera materialets textilliknande egenskaperna.

------------------------------------------------------
N.B.: På den så kallade Materialdagen på Stockholmsmässan i Älvsjö den 20 november, i arrangemang av Materialbiblioteket, ska Innventia-forskaren Hjalmar Granberg och designern Alexandra Denton prata om mekanoaktiva material och textilkartong och visa upp det nya materialet Dynamodic. Mer info finns HÄR.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2014-11-19

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaterial Läkemedel Livsmedel Marknad Övrigt Övrigt

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK