...
Ny djupdragare för dryckesbägare

Schweiziska förpackningsmaskintillverkaren Multivac har utvecklat en djupdragare (bilden) avsedd för portionsförpackade drycker. Maskinen, som har beteckningen R 900, kan producera upp till 160 portionsbägare i minuten.
Bägarna är försedda med ett termoformat, lättöppnat hörn, så att överfilmen är lätt att greppa och dra av, och djupdragaren kan, enligt tillverkaren, även användas till produkter med krämig konsistens, som exempelvis portionsförpackad yoghurt.


R 900 förpackar i sitt grundutförande upp till 160 bägare per minut, med volym på 150 till 200 ml. Bägarna körs genom linjen i två femspåriga rader. En HMI 2.0 styrenhet reglerar den integrerade vätskefyllaren så exakt att fyllnadsnivån endast avviker med högst 1 procent från angiven kvantitet. För att minimera stilleståndstiden vid filmbyten, är förpackningslösningens nedre bana försedd med en jumbofilmavrullare.

Skärverktyget, som separerar bägarna, ger extra rena snittkanter. KPS 08 skärverktyg används i R 900 och har ett integrerat trimraster så att förpackningsspillet faller ner i en behållare vid slutet av linjen. Givetvis kan fler komponenter integreras i förpackningslösningen - t ex en packstacker eller en termotransferskrivare, som skriver ut direkt på filmen.

Det ställs mycket höga hygienkrav på dricksvatten och andra förpackade drycker och därför är R 900 designad enligt Multivac Hygienic DesignTM, vilket gör maskinen lättillgänglig för service och rengöring. Ytorna är fasade och rostfria, utan nischer och hörn, vilket gör den smutsavvisande och lätt att hålla ren. Även vätskefyllaren kan rengöras utan demontering av enskilda maskindelar. Maskinen är också försedd med Multivacs Clean-in-Place-system (CIP, som är ett helautomatiskt och processtyrt system för rengöring och desinficering även av maskinens svårtillgängliga inre.

Maskinen kan även utrustas med laminärt flöde, som styr flödet i strömningsriktningen, för att förhindra att bakterier och partiklar tar sig in i förpackningsområdet. Materialet, som används för att forma bägarna, desinficeras med UV-C-strålning före kontakt med formnings- eller svetsverktyg, så att inga mikrober kommer in i drycken.

Läs även om Multivacs nya packstacker, som kan användas tillsammans med djupdragaren R 900.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2014-11-26

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaskiner Livsmedel Marknad Maskin och Utrustning Plast

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK