...
Elopak lanserar vätskekartong med barriärbeläggning av grön polyeten
“En viktig milstople”, säger Elopaks VD Niels Petter Wright.

Norska Elopak lanserar vätskekartongförpackningar med barriärbeläggning av förnybar polyeten (PE). Det skriver företaget i ett pressmeddelande.
Den ”gröna” plasten är tillverkad av biomassa, som inte konkurrerar med livsmedelsproduktion. Biomassan härrör från europeiska källor.
Förpackningar med den nya biobeläggningen kommer ut på marknaden inom de närmaste månaderna och Elopak skriver att man nu blir först i branschen att använda andra generationens förnybar PE.


”Detta är en viktig milstolpe i Elopaks ansträngningar att minska miljöpåverkan från våra produkter. Vår vision är att leverera produkter vars nettopåverkan på miljön är lika med noll och detta är ett viktigt steg mot det målet”, säger Elopaks VD Niels Petter Wright i en kommentar.

Enligt Elopak sker satsningen på förnybar PE i partnerskap med företagets nyckelkunder, vilka vill öka sina förpackningars miljöstatus. En ökad användning av biobaserad PE minskar användningen av material baserade på fossila råvaror och minskar väsentligt koldioxidutsläppen från vätskekartongprodukter.

”Vätskekartongförpackningar, där minst 75 procent består av förnybar kartong från ansvarsfullt skötta skogar, är ett miljömässigt överlägset förpackningsval. De återstående 25 procenten består vanligtvis av polyeten, tillverkad av fossila råvaror. Genom att nu istället använda förnybar kommer vi mycket närmre vår vision om en hundraprocentigt förnybar vätskekartongförpackning”, säger miljödirektör Kristian Hall, Elopak.

Biobaserade plaster tillverkas vanligen av sådana grödor, som även används inom livsmedelsproduktion. Men den bio-PE, som Elopak nu ska använda, kommer i stället från andra generationens biomassa, som inte konkurrerar med livsmedelsproduktion. Biomassan kommer från europeiska källor och den förnybara PE-plasten är certifierad och spårbar genom hela värdekedjan.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2014-12-04

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaterial Kartong Livsmedel Marknad

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK