...
Unik metod ökar återvinningen av aluminium med 2.000 ton om året
Nu kan Stena Aluminium även utvinna den aluminium som finns kvar i smältprocessens slaggprodukter.

Stena Aluminium, som ingår i Stena Metallkoncernen, har utvecklat en ny unik metod att kyla aluminiumslagg och återvinna upp till 2.000 ton mer aluminium per år ur restprodukten. Med tekniken kan bolaget även ta bort en mängd tunga transporter och minska deponimängderna.
Metoden är resultatet av ett forskningsprojekt, som har haft som mål att maximera återvinningen av aluminium i hela produktionsprocessen vid företagets anläggning i småländska Älmhult.


Vid nedsmältning och återvinning av aluminium, bland annat från förpackningar, uppstår slagg som en restprodukt. Den 700 grader varma slaggen innehåller fortfarande över 10 procent aluminium, som tidigare gått förlorad, när slaggen svalnat långsamt.
Men med Stena Aluminiums nya lösning kan slaggen kylas ner snabbt och metallerna kan sedan genom en separeringsprocess tas tillvara ur slaggen. På detta sätt går det att pressa ut och återvinna upp till 2.000 ton mer aluminium varje år med nuvarande produktionstakt.

”Vi satsar nu 30 miljoner kronor på den nya kyl- och separeringstekniken, och det är en investering, som är avbetald på cirka tre år. På detta sätt ökar vi återvinningen och kan ta bort 80 långväga avfallstransporter till Tyskland, vilket i sin tur innebär att vi behöver deponera betydligt mindre mängder slagg. Ett positivt exempel på hållbara affärer, där ekonomi, miljönytta och säkerhet förenas på samma gång”, säger Fredrik Pettersson, VD för Stena Aluminium.

Försök och tester med den nya metoden är avslutade med gott resultat och under våren 2015 invigs en nybyggd anläggning i full skala.

”Projektet och anläggningen är ett resultat av vår innovativa produktions- och processutveckling, med stöd av Stena Metallkoncernens forsknings- och utvecklingsavdelning, säger Fredrik Pettersson, som tillägger att bolaget tillsammans med leverantören av anläggningen kommer att erbjuda aktörer utomlands att köpa lösningen.

Stena Aluminium har också andra lovande forskningsprojekt på gång, där man söker lösningar på hur man ska kunna utnyttja ännu mer av restavfallet och kanske till och med tillverka kommersiella produkter av det.

”Visionen är en produktion utan några restprodukter”, säger Fredrik Pettersson. 


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2014-12-04

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaterial Marknad Metall

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK