...
Intressant NatureWorks-projekt:
Den skadliga växthusgasen metan ska omvandlas till bioplastråvara
Sådana här PLA-pellets, som NatureWorks använder för tillverkning av Ingeo bioplaster, hoppas man kunna framställa ur metangas.

Ledande bioplastproducenten NatureWorks har tillsammans med USA-baserade bioteknikföretaget Calysta inlett ett långsiktigt utvecklingsprogram med syfte att finna metoder och teknik för att binda och använda den aggressiva växthusgasen metan som råvara för NatureWorks bioplastmaterial under varumärket Ingeo.
Det huvudsakliga målet med samarbetet är att via en jäsningsprocess omvandla förnybar biometan till mjölksyra, som är byggstenen i PLA (polymjölksyra) och i flera bioplaster.


Det gemensamma forsknings- och utvecklingsprojektet, vilket inleddes för ett år sedan, har redan nått viss framgång. I juni i år kunde Calysta visa upp mjölksyra tillverkad av metangas i laboratoriemiljö.
NatureWorks och Calysta bedömer att det grundläggande FoU-arbetet bör vara avslutat inom två till tre år och att man ska kunna börja med pilotproduktion inom tre till fem år.

Metan är en växthusgas, som är 20 gånger skadligare än koldioxid och som uppstår vid naturlig nedbrytning av växtmaterial. Metan ingår också i sådan naturgas, som används för uppvärmning, etc.
Så kallad biometan är metangas, som uppstår vid biologiska aktiviteter som rening av avloppsvatten, nedbrytning av deponier och jordbruksavfall och vid rötning.

Om NatureWorks och Calystas gemensamma projekt blir lyckosamt kan man alltså i framtiden använda tekniken för att direkt producera bioplastbyggstenen mjölksyra från någon av dessa metankällor.

”En konverteringsmetod för att omvandla metan till mjölksyra skulle vara revolutionerande och ge hållbara alternativa råvaror för vår produktion av Ingeo”, säger Ken Williams, som är ansvarig för NatureWorks samarbete med Calysta.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2014-12-08

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaterial Marknad

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK