...
Ny plast kan ersätta metalliserad film

Ett konglomerat av östasiatiska kemi- och förpackningsföretag är i färd med att utveckla ett nytt plastbaserat förpackningsmaterial, som ska kunna ersätta metalliserad plastfilm i livsmedelsförpackningar (bilden).
Projektet leds av Singapore-baserade IMRE (Institute of Materials Research and Engineering) och man har nyligen presenterat en tillverkningsteknik, med vilken man med hjälp av nanoteknik kan framställa en plastfilm med mycket effektiva barriärer mot såväl fukt som syre.


Den nyutvecklade plastfilmen är speciellt lämplig för applikationer inom livsmedelsområdet, då den skapar en anaerob miljö, som gör att färskvaror håller betydligt längre än de skulle göra i vanliga plastförpackningar.

”Vi vill utveckla en skyddande plastfilm, som är lika effektiv som metalliserad plastfilm, men som innebär kostnadsbesparingar på 20 procent”, säger dr Li Xu, som leder forsknings- och utvecklingsarbetet.

Exempel på förpackningar, där den nya plasten skulle kunna användas är chips och konfekt, där man i dag använder metalliserad plastfilm för att öka hyllivslängden.

Det nya förpackningsmaterialet kan anpassas till olika livsmedel eller produkter och kan även kopplas till andra innovationer för att skapa smarta förpackningar. Exempelvis har IMRE utvecklat en sensorsremsa, som snabbt upptäcker kemiska förändringar i livsmedel, vilka påverkar färskhet och livslängd, och en sådan remsa skulle lätt kunna integreras i den nya plastfilmen.

”Vårt nya material kommer att minska matsvinnet avsevärt samtidigt som konsumenterna mer exakt kommer att kunna avgöra, när ett livsmedel inte längre är tjänligt”, säger professor Andy Hor, VD vid IMRE.

De företag som ingår i projektet är Mitsui Chemicals Asia Pacific, Ltd; Toyo Ink SC Holdings Co. Ltd; Dai Nippon Printing Co. Ltd; Piaget Chemicals & Manufacturing Pte Ltd och Dou Yee Enterprises (S) Pte Ltd.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2014-12-11

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaterial Livsmedel Marknad Plast Plast

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK