...
Metsä Board miljardsinvesterar i Husum Satsar på kartong och avvecklar papper
Metsä Boards VD Mika Joukio.

Finska kartong- och papperstillverkaren Metsä Board kommer att avveckla sin papperstillverkning och satsa helt på kartongproduktion.
Satsningen innebär bland annat att Metsä Board investerar 1,6 miljarder kronor (170 miljoner euro) i en ny falskartongmaskin i sitt svenska bruk i Husum (bilden) utanför Örnsköldsvik, samtidigt som man avvecklar papperstillverkningen vid bruket.
”Vi har aktivt utvecklat våra erbjudanden på kartongsidan de senaste åren. Vårt främsta mål är nu en lönsam tillväxt på kartongområdet, samtidigt som vi planerar att lämna det underpresterande pappersområdet”, säger Metsä Boards VD Mika Joukio.


Den nya falskartongmaskinen i Husum får en kapacitet på cirka 400.000 årston och tillsammans med den befintliga kartongmaskinen får Husum en total årskapacitet på cirka 700.000 ton. Den nya kartongmaskinen förväntas vara installerad och nå full produktionskapacitet i slutet av år 2016.

Parallellt med installationen av den nya kartongmaskinen kommer Metsä Board att börja avvecklingen av papperstillverkning vid Husums bruk. Sedan Metsä Board (dåvarande M-real) år 2011 flyttade sin tillverkning av bestruket papper på rulle från finska Äänekoski till Husum är Husums årskapacitet av bestruket papper cirka 340.000 ton. Den produktionen kommer nu att avvecklas och enligt bolaget kommer merparten av tillverkningen att upphöra under nästa år och vara definitivt avvecklad vid utgången av år 2017.

Produktionsförändringarna vid Husums bruk väntas medföras en del förändringar för de anställda, men i vilken omfattning är ännu inte klart. I dag arbetar 830 personer vid bruket i Husum, men enligt uppgift kommer den ändrade tillverkningen vid bruket innebära att personalbehovet minskar. Fackliga förhandlingar ska påbörjas i januari 2015.

Seppo Puotinen, VD vid Husums bruk, säger till Sveriges Radio att satsningarna på kartongtillverkning i Husum är nödvändiga för att säkra brukets framtid.
”Det här gör ägarna för att säkra en fortlevnad för fabriken i Husum. Vi tjänar mer pengar på att sälja kartong jämfört med papper”, säger Seppo Puotinen till SR.

Samtidigt med investeringarna i Husum planerar Metsä Board omfattande förändringar vid sitt bruk Gohrsmühle i Tyskland. Vid bruket, som har 480 anställda och omsätter cirka 85 miljoner euro, tillverkas bestruket papper och etikettpapper. Hittills i år har bruket redovisat en kraftig förlust, som förväntas uppgå till 20 miljoner euro på årsbasis.
Metsä Board skriver i ett pressmeddelande att det primära målet nu är att avyttra Gohrsmühle-bruket under första halvåret 2015 och om man inte lyckas sälja bruket, kommer man att introducera andra åtgärder för att eliminera förlusterna.

Metsä Boards nya strategi, där man avvecklar olönsam papperstillverkning och satsar på tillverkning av kartong, främst för förpackningsändamål, innebär också att man ändrar sin ledningsorganisation för att säkerställa ett framgångsrikt genomförande av tillväxt- och omstruktureringsåtgärderna.
”Från och med nu kommer en funktionsbaserad ledningsorganisation att passa Metsä Board bäst”, säger VD Mika Joukio.

Enligt pressmeddelandet kommer Metsä Boards ledningsteam att ha följande sammansättning och ansvarsområden från den 1 januari 2015:
VD Mika Joukio
Finanschef Markus Holm
Marknad och försäljning Seppo Puotinen
Produktion och teknik Ari Kiviranta
Affärsutveckling Sari Pajari
HR och personal Susanna Tainio (ny medlem i ledningsgruppen).

För tre år sedan flyttade Metsä Board (dåvarande M-real) papperstillverkningen från finska Äänekoski till svenska Husum. Läs här.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2014-12-11

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaterial Husum Kartong Marknad

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK