...
Ecovers ”oceanflaska” är tillverkad av plastavfall som samlats in från havet
Företaget Methods plastflaska, tillverkad av ”oceanplast” som samlats in längs Hawaiis stränder.

Alltfler plastförpackningstillverkare inser nu potentialen och goodwillen i att utnyttja insamlat plastavfall från hav och stränder och använda det i tillverkningen av nya plastförpackningar.
Det senaste exemplet är globala plastföretaget Logoplaste, som utvecklat en ny plastflaska (bilden ovan) för belgiska företaget Ecover. Flaskan, som kallas ”Ocean Bottle” och fylls med miljövänligt diskmedel, innehåller tio procent återvunnet plastmaterial, som kommer plastavfall, insamlat bland annat i Atlanten av europeiska fiskare med specialutrustade båtar.


Bakgrunden till Ocean Bottle är insamlingsprojektet ”Waste Free Oceans” där befintliga fiskebåtar förses med en specialutvecklad insamlingsutrustning, som gör att de kan samla in mellan två och åtta ton kringdrivande plast från havet per gång. Den insamlade plasten forslas sedan till den brittiska specialåtervinningsanläggningen ”Closed Loop Recycling”, där plasten i olika steg tvättas, rengörs och slutligen omvandlas till nytt plastmaterial.

Logoplaste har sedan använt sig av denna återvunna ”oceanplast” vid tillverkningen av den nya diskmedelsflaskan till Ecover.

Ecover, som har huvudkontor i belgiska staden Malle, tillverkar miljöanpassade tvätt- och rengöringsprodukter med växt- och mineralbaserade ingredienser och deras miljöstrategi går igen även i deras förpackningsval.

”Vi är helt i linje med Ecovers miljöstrategi och är glada att kunna stödja dem i detta initiativ”, säger Logoplastes ordförande Marcel de Botton, som också konstaterar att majoriteten av den plast, som driver omkring i världshaven, kommer från plastavfall som förs ut i havet via floder.

”Vi måste få de människor, som bor i städer och samhällen vid floder, att förstå att avfallet inte försvinner utan fortsätter ut i havet, där det ackumuleras till enorma mängder”, säger Marcel de Botton.

Logoplaste och Ecover är dock inte först med att tillverka plastflaskor för kemtekniska produker, där en del av plasten i flaskorna kommer från insamlat plastavfall från hav och stränder. Exempelvis började USA-baserade företaget Method, tillsammans med återvinningsspecialisten Envision Plastics, redan för ett par år sedan att tillverka en plastflaska för miljövänliga hushålls- och egenvårdsprodukter, där en betydande del av plastmaterialet härrör från plastavfall insamlat längs Hawaiis stränder.

packnyheter.se har tidigare skrivit om Methods ”oceanflaska” och den artikeln kan du läsa här.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2014-12-15

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaterial Kemteknisk Marknad Plast Plast

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK