...
Splash Bag – en regntålig cementsäck

Österrikiska Mondi Industrial Bags har utvecklat en extra fukt- och vattensäker kraftpapperssäck, som fått namnet Splash Bag. Den nya säcken är tillkommen efter önskemål från kunder, som efterlyst industrisäckar för cement och liknande produkter, vilka klarar att ligga ute i regnväder.
Mondi skriver i en pressrelease att Splash Bag klarar två timmars regn och att den har en generellt bättre fuktbarriär än en standard kraftpapperssäck.


Vid utvecklingen av den nya regntåliga säcken arbetade Mondi tillsammans med den ledande cementproducenten Lafarge och under produktutvecklingen gjordes åtskilliga tester vid Mondis Bag Application Centre i Österrike.

Mondi skriver att Splash Bag är designad för att absorbera mindre fukt och väta än konventionella industrisäckar. Säcken har ett yttre lager av vattenavstötande ”Advantage Protect” säckkraftpapper, som har extra hög draghållfasthet även i våta miljöer.

Vid parallelltester, där man jämförde Splash Bag med konventionella säckar, märktes snabbt skillnaden mellan säckarna, när dessa utsattes för regnliknande vattenbegjutning.

”Regnvattnet stannade på Splash Bag-säckens yta utan att absorberas och dunstade sedan bort och lämnade säcken i stort sett helt torr. På standardsäcken däremot absorberades vatten av ytterskiktet och i förlängningen hade den säcken brustit”, förklarar Claudio Fedalto, Mondi Industrial Bags.

Den nya cementsäcken utsattes också för ett så kallat Cobbs test, där man mäter mängden vatten som absorberas av en given pappersyta under en viss tidsrymd, och det resultatet visade att Splash Bag motstår regn i upp till två timmar och att den klarar fuktiga miljöer, exempelvis att ligga på våt sand eller grus, i upp till 12 timmar.

Testerna visade också att även om Splash Bag exponerats för regn i två timmar, så kan säcken flyttas, hanteras och tömmas utan problem. Det innebär färre säckbrott, vilket i sin tur ger betydande kostnadsbesparingar genom minskat spill och enklarare logistik.

Mondi påpekar också i sitt pressmeddelande att realistiska tester vid företagets Bag Application Centre visar att varken fyllnings- eller avluftningshastigheten påverkas negativt med den nya säcken jämfört med standardsäckar.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2014-12-18

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaterial Industri Marknad Maskin och Utrustning Övrigt Övrigt Säckfyllning

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK