...
Titta! Wellpappflygplanet flyger!
Wellpappflygplanet flyger! Bild från videoinspelningen av den lyckade testflygningen.
Wellpappflygplanet står klart och väntar på att bogseras upp i luften.

Att wellpapp är ett starkt material, som inte bara kan användas till skyddande och effektiva förpackningar, utan även till produkter som lastpallar, byggnadsdetaljer och till och med möbler, är bekant för de flesta. Men att man till och med kan bygga flygplan, som helt och hållet består av wellpapp, är kanske mer överraskande.
Men inte desto mindre är det precis vad utvecklingsavdelningen hos förpackningskoncernen Smurfit Kappa lyckades med, som svar på en utmaning från den holländska TV-kanalen BNN!


Smurfit Kappa, som har anställda med unika erfarenheter, allt från flygingenjörer till videospelskonstruktörer, menade att man hade de perfekta förutsättningarna för att skapa och flyga ett flygplan, tillverkat helt i wellpapp.

Smurfit Kappas tekniker vid koncernenens DC (Development Centre) fick i uppgifta att ta fram det annorlunda planet, som inte bara skulle vara helt i wellpapp utan dessutom skulle orka bära en vuxen person.

Initialt designades flygplanet av Smurfit Kappa-ingenjören Arnoud Dekker, som också är utbildad i flygplansteknik, och därefter överfördes hans ritningar till en 3D-modell i wellpapp. Modellen låg sedan till grund för ett fullskaleplan av segelflygstyp, som konstruerades och byggdes av Smurfit Kappas DC-team.

Det färdiga planet blev nio meter långt, två meter högt och hade en vingspann på åtta meter. Vikten var 160 kilo och förutom 240 kvadratmeter wellpapp användes 70 kvadratmeter kraftpapper och 25 kilo lim.

När flygplanet var färdigbyggt gjordes en lyckad testflygning, där ett bogserplan drog upp ”wellplanet” i luften varefter det på egen hand ”flög” cirka 300 meter på en höjd av 25 meter över marken.
Av säkerhetsskäl lät man ingen människa ta plats i planets speciella sittbrunn, utan i stället fick en 60 kilo tung ”skyltdocka” agera pilot under testflygningen!

”I början var vi faktiskt lite skeptiska till projektet och utmaningen, men det vände snabbt och i stället blev vi upphetsat entusiastiska! Det blev ett utmärkt tillfälle för oss att visa på såväl styrkan, mångsidigheten och hållbarheten hos wellpapp som på vår kompetens och förmåga att skapa en effektiv produkt för kunden, vare sig det gäller en utmanande förpackningskonstruktion eller något så annorlunda som ett flygplan..”, säger designern Arnoud Dekker.

Klicka HÄR för att se en video från konstruktionen och testflygningen av Smurfit Kappas wellpappflygplan!


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2015-01-09

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaterial Marknad Övriga Övrigt Well

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK