...
New York förbjuder EPS-förpackningar
“EPS orsakar miljöskador och hör inte hemma i New York”, sade stadens stridbare borgmästare Bill de Blasio, när EPS-förbudet tillkännagavs den 7 januari i år.
Även s.k. cellplastchips omfattas av förbudet.

I USA anser många att expanderad polystyren (EPS) är ett kontroversiellt och miljöbelastande material, som inte borde tillåtas. Och som en konsekvens av detta har nu staden New York beslutat att helt förbjuda EPS som material i flera olika typer av produkter och förpackningar!
Amerikanska Chemistry Council och dessa avdelning Plastics Foodservice Packaging kallar beslutet ”förbryllande, ologiskt och skadligt för den lokala ekonomin”.


Ledande EPS-tillverkaren Dart Container Corp. säger att man har försökt samarbeta med staden New York för att skapa ett effektivt insamlings- och återvinningsprogram för EPS, men konstaterar nu att deras ansträngningar varit förgäves.

”Vi är totalt förbryllade över beslutet”, säger Michael Westerfield, som ansvarar för Darts återvinningsprogram.

”Vi till och med erbjöd oss att stå för alla infrastrukturella kostnader och staden skulle dessutom ha fått mycket bra betalt för det insamlade materialet av Plastic Recycling Inc. i Indianapolis, som skulle tagit hand om EPS-avfallet”, tillägger Michael Westerfield.

Produkter, som ingår i EPS-förbudet, omfattar flertalet engångsprodukter och förpackningar av EPS, som används av främst butiker och food service-företag. Förbudet gäller även så kallade "cellplastchips", som används som stötdämpare i bl. a transportförpackningar och som i USA kallas "peanuts". Enligt Plastics News kommer förbudet att också att gälla enbart innehav av EPS-produkter, dvs även om dessa inte används i företagens verksamhet.

”Dessa produkter orsakar verkliga miljöskador och har ingen plats i New York City”, sade stadens omskrivne borgmästare Bill de Blasio vid en presskonferens i början av januari, när beslutet offentliggjordes.

EPS-förbudet i New York träder i kraft den 1 juli i år, men under förbudets första sex månader kommer överträdelser inte att bestraffas med annat än varningar och tillrättavisningar, men från 1 januari 2016 kommer böter att utfärdas.

Småföretag och ideella föreningar med mindre än en halv miljon dollar i årsomsättning får dessutom möjlighet att ansöka om anstånd, om man kan bevisa att inköp och användande av andra materiallösningar innebär ”orimliga ekonomiska uppoffringar”.

Enligt uppgifter samlade New Yorks renhållningsdepartement in mer än 28.500 ton EPS-produkter under fjolåret. 90 procent av dessa produkter utgjordes av EPS från engångsförpackningar inom food service.

”Mycket av det plastmaterial, som vi samlar in, kan återvinnas eller återanvändas, men inte EPS”, säger Kathryn Garcia, New York Department of Sanitation, i ett uttalande.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2015-01-12

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaterial Livsmedel Marknad Plast Plast

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK