...
Fallande oljepriser ger billigare plast

Fallande priser på den globala oljemarknaden gör inte bara att vi får billigare bensin – nu påverkas också priserna på plastmarknaden, enligt branschorganet Plastics News.
På den nordamerikanska marknaden har kilopriset för polyetenresiner sjunkit med drygt 8 cent i december. Det var andra månaden i rad, som PE-priset sjönk till följd av lägre oljepriser. I november sjönk PE-priset med drygt 6 cent per kilo.


”Den senaste tidens kollaps inom råoljepriserna har fungerat som en katalysator för en omkalibrering av de globala resinpriserna. Vi förväntar oss att priserna på polymerresiner kommer att fortsätta att sjunka även under de första månaderna av år 2015”, säger Nick Vafiadis, global affärschef inom polyolefiner och plaster vid konsultföretaget IHS Chemical i Houston, Texas.

Råoljepriset, som i juli i fjol låg nära 100 US dollar per fat – en prisnivå som legat fast större delen av de senaste åren – hade fallit till rekordlåga 49 US dollar per fat i början av januari i år. Det kraftiga prisraset har försatt de amerikanska polyetenleverantörerna i en knipa, eftersom man de senaste åren, trots sjunkande priser på naturgas, som också är en råvarukälla för polyetenproduktion, har använt det höga råoljepriset för att motivera fortsatt höga PE-priser.

”Om inte Saudiarabien minskar sin produktion av råolja för att på så sätt begränsa tillgången och öka priset, så kommer troligen oljepriset att fortsätta att sjunka ytterligare och nå en ny bottennivå inom tre till sex månader. Och det i sin tur kommer att innebära att även priserna på polymerresiner kommer att fortsätta att sjunka och sedan förbli relativt låga under en väsentlig tid”, säger Phil Karig, som är VD på konsultfirman Mathelin Bay Associates LLC i St. Louis.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2015-01-13

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaterial Marknad Plast

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK