...
Finska Valio först i världen med växtbaserade Tetra Rex Bio-based
Valios VD Annikka Hurme och Tetra Paks VD Dennis Jönsson, visar stolta upp den helt växtbaserade förpackningen Tetra Rex Bio-based.

Tetra Rex Bio-based-förpackningar på produktionslinjen vid Valios mejeri i Jyväskylä.
Finska Valio blev först i världen med att använda förpackningskonceptet Tetra Rex Bio-based.

Finska mejerijätten Valio blev världens första företag att lansera produkter i Tetra Paks helt växtbaserade vätskekartongförpackning Tetra Rex Bio-based.
Förpackningen lanserades av Tetra Pak i oktober i fjol och från och med den här veckan kan de finska konsumenterna finna den i butiker över hela landet.


Tetra Rex Bio-based är, enligt Tetra Pak, världens första vätskekartongförpackning, där alla ingående delar och material baseras på material och råvaror från växtriket. Förpackningen består av FSC-märkt kartong från ansvarsfullt skogsbruk, vilken är försedd med skyddande barriärskikt av biobaserat lågdensitetspolyeten (LDPE). Dessutom har den en skruvkork av biobaserat högdensitetspolyeten (HDPE).

Tetra Rex Bio-based--förpackningen är framtagen i samarbete med Braskem, en av världens ledande tillverkare av polyetenplast från förnybara källor.

I ett första skede kommer Valio att använda den växtbaserade vätskekartongförpackningen till sin laktosfria lättmjölk Valio Eila. Efter en testperiod, som är beräknad pågå till ungefär mitten av mars, ska Valio utvärdera försäljningen och konsumenternas åsikter om den nya förpackningen och därefter besluta om man ska använda Tetra Rex Bio-based till en större del av företagets stora sortiment av kylda mejeriprodukter.

”Vi har åtagit oss att öka andelen förnybara resurser i vårt förpackningsmaterial och vi har samma vision om innovation och miljöansvar som Tetra Pak. Vi är stolta över att vara först i världen med att kunna erbjuda våra produkter i en helt förnybar kartongförpackning”, säger Valios marknadschef Elli Siltala.

Den förpackning, som nu är aktuell i Finland, är en enliters Tetra Rex Bio-based, försedd med en TwistCap™ OSO 34 förslutning. Förpackningarna produceras på en standard Tetra Pak TR/28 fyllningsmaskin vid Valios mejerianläggning i Jyväskylä.

“Det är en fantastisk känsla att äntligen få se våra helt förnybara kartongförpackningar i butikshyllorna. Det är ett vittnesmål över de fokuserade insatser som gjorts av kunder, leverantörer och Tetra Pak-anställda för att förverkliga detta projekt, som är resultatet av hur vi år för år arbetat med att öka andelen förnybara material i våra förpackningar. Vi kommer att fortsätta det arbetet med att hitta vägar för att utöka det helt förnybara konceptet även till andra produkter i vår portfölj, utan att för den skull kompromissa med säkerhet, kvalitet och funktionalitet”, säger Charles Brand, VP Marketing & Product Management på Tetra Pak.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2015-01-14

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaterial Kartong Kartong Livsmedel Marknad

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK